Ekologija

Ekološki program za decu

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Preko 1000 mališana iz Novog Sada imaće priliku da učestvuje u manifestaciji Zeleni festival, koja se održava treću godinu za redom. Reč je o jednistvenom ekološkom programu za decu koji je posvećen očuvanju i zaštiti životne sredine, a biće održan od 3. do 7. juna u Novom Sadu, u Zabavnom parku Starli. Tokom pet dana festivala deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta imaće priliku da učestvuju na preko 40 radionica, kao i u ekološkim kreativnim radionicama.

Ideja manifestacije je da se kroz zajedničku saradnju organizacija koje se bave decom, obrazovnih ustanova i drugih ekoloških udruženja doprinese jačanje svesti o prirodi, stvaranje generacija odgovornih građana i smanjenje eksploatacije prirodnih resursa.Ovom prilikom deca iz osnovnih škola i predškolskih ustanova iz Novog Sada upoznaće se sa temama smanjenje i separacija otpada, reciklaža, vodni resursi, otpadne vode, prirodna i zaštićena staništa u Srbiji, vrste ptica koje borave u našoj okolini, baštenske aktivnosti i sadnja, biodiverzitet i različite biološke vrste koje nas okružuju, kao i biciklizam, ekološka aktivnost koja je zdrava i smanjuje zagađenje vazduha.Nakon Zelenog festivala, deca i učitelji nastavljaju sa edukacijom u svojim predškolskim ustanovama i školama u školskoj 2019/2020. godini, gde će kroz projekte Dečje ekološke akademije dalje učiti o očuvanju i zaštiti životne sredine“, navodi se na sajtu https://deakademija.com/zeleni-festival/.

Foto: https://deakademija.com/zeleni-festival/

Cilj festivala je da se deca u uzrastu od pet do 10 godina upoznaju sa 17 ciljeva održivog razvoja u Srbiji. Evropska nedelja održivog razvoja (ESDW) obeležava se u isto vreme u zemljama Evrope i zastupa 17 ciljeva održivog razvoja usvojenih Agendom održivog razvoja 2030, a od 2018. godine, udruženje Dečja ekološka akademija je nacionalni koordinator Evropske nedelje održivog razvoja za Srbiju. Zahvaljujući ovoj evropskoj inicijativi širi se svest javnosti o Agendi 2030 i značaju učešća lokalnih zajednica u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i održivosti uopšte.

Zeleni festival organizuje Udruženje dečja ekološka akademija uz podršku Zabavnog parka Starli i učesnika Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Prirodno-matematički fakultet i departman za biologiju i ekologiju i departman za hemiju, Vodovod i kanalizacija Novi Sad, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, TV emisija Uprirodise, udruženje Zeleni Sad, Printarija Squeegee, Vode Vojvodine, Eko Kuriri, Erker inženjering i Coca Cola HBC Srbija.

Za učešće na Zelenom festivalu, koji će biti održan od 3. do 7. juna u Zabavnom parku Starli, uz specijalna iznenađenja otvaranja i zatvaranja festivala obratite nam se putem mejla deakademija@gmail.com

izvor: https://deakademija.com/zeleni-festival/

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %