Feminizam

„Rodna dimenzija enciklopedijskog teksta: ideologizacija i interkulturalnost“

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second

U prostorijama Gradske biblioteke Subotica u ponedeljak 13.maja održaće se promocija knjige dr Uglješe Belića pod nazivom: „Rodna dimenzija enciklopedijskog teksta: ideologizacija i interkulturalnost“. Na promociji će da govore: dr Uglješa Belić, autor, dr Miloš Pankov, komentator, prof. dr Svetlana Tomin, mentorka, prof. dr Svenka Savić, mentorka i moderatorka dr Margareta Bašaragin.

Autor daje kritički pregled razvoja enciklopedijskih projekata u Jugoslaviji i Srbiji u dužem vremenskom periodu (1925−2014) da pokaže elemente promenljivosti ovog naučnog žanra i ukaže na ideološku konstantu – (ne)dovoljno prisustvo odrednica o doprinosima žena. Teorijski okvir je interdisciplinarni, metod intersekcionalni, odabran za istraživanje roda, društvene moći i nauke o jeziku, kako bi se učinilo vidljivim sistemsko zanemarivanje različitih doprinosa pojedinki (i ženskih udruženja) razvoju društva u Srbiji. Sa tim ciljem autor analizira dva uzorka empirijskih podataka: jedan čine odrednice u dosadašnjim enciklopedijama, a drugi čine novih 106 odrednica o ženama zaslužnim za razvoj društva u Jugoslaviji i Srbiji (odabrane na osnovu nekoliko kriterijuma).

Rezultati analize su od koristi za rad na enciklopedijama na srpskom jeziku, leksikolozima i posebno onima koji se bave kulturnim sličnostima i razlikama u različitim oblicima diskriminacije žena. (Knjiga je štampana sredstvima Fondacije Bogumil Hrabak za publikovanje doktorskih disertacija kao 18. knjiga u ediciji).

Promociju organizuju Gradska biblioteka, Subotica i Udruženje „Ženske studije i istraživanjaˮ, Novi Sad.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %