Ekologija

Šoralov: Od 2020.godine bez plastičnih kesa u Subotici

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Zeleni Subotice predložiće gradu Subotici da po uzoru na grad Beograd, odbornici Skupštine grada Subotica usvoje odluku o potpunoj zabrani korišćenja plastičnih kesa u maloprodajnim objektima.Predsednik Zelenih Subotice, Bojan Šoralov je na svom fejbuk nalogu napisao da je:

Lokalna samouprava u prethodne dve godine pokazala visok nivo ekološke svesti. Politika razvoja grada, doprinela je i ekološkom razvoju sa konkretnim projektima koji će unaprediti i poboljšati stanje životne sredine, kao što je izgradnja kanalizacije u naselju Palić.Inicijativu o potpunoj zabrani korišćenja plastičnih kesa, poslaćemo na adresu Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine grada Subotica“.

U izjavi za RTV Šoralov je je rekao da bi mnogi gradovi u Srbiji trebalo da se ugledaju na grad Beograd, kada je u pitanju odluka o zabrani plastičnih kesa.

Ono što je za nas prihvatljivo i što pozdravljamo je odluka Skupštine grada Beograda, koja se odnosi na to da se od 1.januara 2020.godine potpuno zabrani upotreba plastičnih kesa u maloprodajnim objektima. Do tog perioda će svi poslodavci imati mogućnost da svoju politiku poslovanja prilagode,da dele besplatne kartonske i papirne kese, da nabave biorazgradive kese, a grad Beograd će da deli besplatne platnene cegere za više namensku upotrebu. To je ono što mi možemo da primenimo i u Subotici. tako postoji mogućnost da jedna dobra odluka realizuje i u drugim gradovima u Srbiji“, rekao je odbornik grada Subotica i predsednik Zeleni Subotica.

Da podsetimo, zbog problema prekomerne upotrebe plastične ambalaže, posebno plastičnih kesa, Evropska komisija objavila je Strategiju o plastici, koja ima cilj da se do 2030. sva pakovanja na EU tržištu mogu ponovo koristiti ili reciklirati, a Srbija sledi direktive EU.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %