Ekologija

EU: Buka jedan od glavnih problema današnjice

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Danas će širom sveta, ljudi, organizacije i vlade obeležiti dvadeset i četvrti Dan podizanja svesti o štetnom uticaju buke na zdravlje. Centar za sluh i komunikaciju (The Center for Hearing and Communication – CHC), osnovao je ovaj događaj 1996. godine kako bi ohrabrio ljude da urade nešto po pitanju smanjenja buke, a u okviru svojih mogućnosti. Poznato je da krotkoročno izlaganje buci ostavlja posledice na zdravlje kao što je stres, dok dugoročna izloženost može da prouzrukuje gubitak sluha, poremećaj kardiovaskularnog sistema, nervnog sistema…

Evropska unija označava buku kao jedan od vodećih ekoloških problema današnjice. Prema podacima EU, oko 40% populacije je izloženo nivou buke većem od 55 dB, što je gornja granica za čisto stambena područja, preko 20% stanovništva je izloženo nivou buke iznad 65 dB, dok je više od 30% evropske populacije izloženo nivou buke preko 55 dB noću, što izaziva ometanje spavanja.
Opšte je poznato da najviše buke nastaje usled aktivnosti u saobraćaju, kako drumskom, železničkom i avio. Po poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, World Health Organization, tako nastaje oko 80 % neželjenog zvuka.

Daljom analizom podataka pokazali su da je 40 % stanovnika zemalja Evropske unije izloženo buci drumskog saobraćaja čiji je nivo veći od 55 dB. Dok je 20 % populacije u toku dana izloženo nivou buke od 65 dB. 30% stanovništva izloženo nivou buke od 55 dB u noćnim časovima. S obzirom da je deci potrebno više sna u toku noći, zaključuje se da su izloženija noćnoj buci nego odrasli. Hronično bolesni i stariji ljudi su osetljiviji na poremećaje koji se javljaju. Zemlje Evropske Unije sprovode različite mere kako bi smanjili štetne emisije buke. Najčešće se povećava broj zelenih oaza, utiče na upotrebu automobila novije proizvodnje, stambene zone su dalje od centralnih delova grada, stimuliše se vožnja javnim prevozom ili upotreba bicikla. Podizanjem svesti da svaki pojedinac može da da doprinos smanjenju buke pomaže se očuvanje životne sredine“, navodi se na portalu Agencije za zaštitu životne sredine.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %