Некатегоризовано

„Springtime in Belgrade!“

0 0
Read Time:3 Minute, 55 Second

Sedmi Beogradski Irski Festival (BIF), koji se održava od 9. do 17. marta pod sloganom „Springtime in Belgrade!“, pored izuzetnog filmskog, književnog i muzičkog programa i ove godine donosi u Beograd neverovatno atraktivne vizualne sadržaje. Live stream digitalne simulacije svetski poznatog vizuelnog umetnika Džona Džerarda, izvanredne fotografije Najdžela Svona ili džinovski mural koji će u centru Beograda naslikati poznati street art umetnik Džejms Erli, samo su neki od uzbudljivih vizualnih programa koji nas očekuju na sedmom BIF-u.

Nigel Swann Photo – Yellow Star Doors Of Budapest_

Jedan od najaktuelnijih svetskih vizuelnih umetnika koji se bavi savremenim tehnologijama, Džon Džerard biće specijalni gost festivala, a njegove live stream digitalne simulacije biće prikazane na nekoliko prestižnih lokacija u centru grada. Džerardov pristup konstruisanju umetničkog dela je vrlo specifičan jer osim što se bavi problematičnim temama savremenog društva, koristi i najsavremenije kompjuterske tehnologije. On kombinuje na desetine hiljada digitalnih fotografija kojima rekonstruiše određene scene ili mesta kao digitalnu simulaciju. Upotrebljava tehnologiju koja se koristi u video igricama da bi se postigao efekat realnosti dok su njegove konstrukcije suštinski artificielne.

Od 12. do 17. marta posetioci će od 12 do 20 časova na dve lokacije moći da prisustvuju live stream projekcijama.

HyperFocal: 0

Po prvi put ove godine Beogradski irski festival ugostiće poznatog street art umetnika iz Dablina Džejms Erlija. U centru grada u ulici Maršala Birjuzova, uz podršku Skupštine grada, Bekamenta i Hagepola, Erli će uraditi mural veličine 180m kvadratnih koji će vizuelno obeležiti kako sam festival tako i Beograd.

Od 1997. godine, Erli je deo irske graffiti scene, a njegov stil je kombinacija principa i tehnika naučenih kroz graffiti kulturu i street art s jedne strane, i tradicije i tehnika naučenih kroz iskustva njegovih predaka koji su radili vitraže, s druge strane. Autor je najvećeg murala u Irskoj koji predstavlja celokupna fasada Blooms hotela u Dablinu. Beogradska publika imaće priliku da upozna ovog irskog umetnika na razgovoru koji će se održati u subotu, 16. marta u Kulturnom centru Baraka (Makedonska 42).

U okviru ovog programskog segmenta, posetioci festivala i ljubitelji street arta imaće priliku i da upoznaju Beograd iz ovog ugla u Street art turi koja će biti organizovana u petak, 15. mart u 14.30 časova. Mesto polaska je ispred murala u Maršala Birjuzova, a svi zainteresovani mogu da se prijave na mejl: info@irishfest.rs

Još jedan izuzetan događaj biće izložba na otvorenom u samom centru grada pod nazivom “Keltska i srpska srednjevekovna crkvena umetnost – Paralele i uticaji”. Izložba se bavi, na popuralnom nivou, paralelama u keltskoj i srpskoj srednjevekovnoj crkvenoj umetnosti, sa željom da se prikaže sličnost između ove dve udaljene zajednice, ali I supra-nacionalna priroda hrišćanstva.

Publiku takođe očekuje foto konkurs sa veoma atraktivnim nagradama. Uskoro možete očekivati više informacija.

Ovogodišnji festival predstaviće i dirljivu izložbu fotografija Najdžela Svona “Budimpeštanske kuće sa žutom zvezdom”. Ove fotografije prikazuju vrata takozvanih rasutih geta, stambenih zgrada koje su bile obeležene žutom zvezdom, u koje su smeštane jevrejske porodice zbog efikasnijeg deportovanja u logore smrti. Najdželove fotografije daju jednu od mogućnosti suočavanja sa užasima urbanih sredina, one nas podsećaju na živote i smrti onih stanovnika koje su ova vrata skrivala. Otvaranje izložbe zakazano je za 9. mart u 17.30 časova u Galeriji Jevrejskog kulturnog centra (Kralja Petra 71a), dok je vođenje kroz izložbu sa autorom zakazano za 10. mart u 12 časova. U okviru ovog programa biće organizovana i Tura jevrejskog kulturnog nasleđa koja će se održati 10. marta u 13.15 časova, a svi zainteresovani treba da se prijave putem mejla: info@irishfest.rs

Festival organizuje i grafičku radionicu u okviru koje će biti korišćena tehnika monotipije uz instrukcije svetski priznate srpske umetnice Biljane Vuković, redovnog profesora u penziji FLU. Učesnici će dobiti retku priliku da naprave jedinstvenu grafiku koju mogu poneti sa sobom, koristeći poseban pristup tehnici, koji je kreirala i razvila Biljana tokom svoje umetničke karjere. Radionica se održava 14. i 15. marta, a za dodatne informacije i prijave potrebno je kontaktirati: info@irishfest.rs

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Film International, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, EU Info centar, Grad Beograd, CRH, BPI, Agri Business Partner, Comtrade, Jameson, Guinness (Carlsberg, Serbia), Turistička organizacija Beograda, Jugoslovenska Kinoteka, Irish Honorary Consulate (Srbija), i drugih kulturnih institucija i partnera bez kojih održavanje Beogradskog Irskog Festivala ne bi bilo moguće.

James Earley

Beogradski Irski Festival online:

Sajt – www.irishfest.rs

Facebook strana – www.facebook.com/BelgradeIrishFestival

Instagram – https://www.instagram.com/beogradskiirskifestival/

Twitter – https://twitter.com/IrishFestBGD

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %