Некатегоризовано

Projekat: Danube Energy+

0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

U petak 8. februara u prostorijama Startit Centra u Beogradu održana je konferencija za štampu povodom početka aktivnosti na projektu Danube Energy+ koji sprovodi organizacija SEE ICT/Startit, a koji ima za cilj da pruži podršku mladim inovatorima iz oblasti energetske efikasnosti.

Pristunima su se obratili Nemanja Milović, menadžer projekta iz Startita, Ivana Kostić, saradnica za transfer tehnologije iz Inovacionog fonda kao i Aleksandar Milić, asistent na Katedri za energetske pretvarače i pogone na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i mentor studentskog tima H Bridges.

U našoj zemlji postoji veliki broj mladih koji sa fakulteta izlaze kao veliki stručnjaci za oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, ali ono što im često nedostaje su poslovna znanja i veštine pomoću kojih svoje inovativne ideje mogu da pretvore u uspešna preduzeća. Pomoću Danube Energy+ projekta želimo da im pružimo baš to i omogućimo neophodnu podršku onima koji žele da postanu preduzetnici.”, rekao je Nemanja Milović.

Ivana Kostić je istakla da u okviru mnogobrojnih programa podrške koji sprovodi Inovacini fond startap i ideje iz oblasti energije i energetske efikasnosti zauzimaju treće mesto po broju prijava, iza informacionih tehnologija koje su ubedljivo prve i poljoprivrede.

Zato nam je drago da podržimo ovakve inicijative i da svojim znanjem i iskustvom zajedno sa ostalim članovima ekosistema možemo da doprinesemo radu na ovom projektu.”

Studentski tim H Bridges je nastao sa idejom da studentima pruži nešto više od tradicionalnog načina obrazovanja, time što će im ponuditi da kroz praktičan rad zajedno sa mentorom razvijaju rešenja iz oblasti energije i iz godine u godinu je zainteresovanost studenata sve veća.

Put od ideje do prototipa je veoma težak, ali mislim da je put od prototipa do uspešnog preduzeća još teži, zato je dobro što postoje projekti poput Danube Energy+ koji pružaju ovakav paket poslovnog znanja koji je neophodan za dalji razvoj ideje.”, dodao je Aleksandar Milić.

Opšti cilj projekta „Danube Energy+“ je da se stvori optimalno okruženje koje će podržati mlade inovatore da postanu pioniri promena u oblasti energetske efikasnosti pokrećući visoko inovativne startape u dunavskoj makro-regiji.

To će biti ostvareno razvijanjem pre-akceleracijskog programa koji će biti kreiran s namerom da pruži podršku mladim inovatorima i preduzetnicima koji žele da razvijaju nova rešenja i proizvode, prvenstveno iz oblasti energetske efikasnosti, ali i obnovljivih izvora energije, kao i umrežavanjem i podizanjem kapaciteta relevantnih aktera iz ovih oblasti.

Sam pre-akceleracijski program će biti pilotiran početkom 2020. godine za 10 mladih inovatora kojima će biti pružena podrška kako bi razvili svoju ideju u uspešan biznis. Ceo projekat se završava u julu 2021. godine.

Projekat je deo Dunavske transnacionalne saradnje i kofinansiran je iz različitih fondova Evropske unije (ERDF, IPA, ENI)

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %