Ministarstvo zaštite životne sredine organizovalo je manifestaciju povodom Nedelje smanjenja otpada, 26. novembra 2018. godine u Novom Sadu u velikoj sali  NIS-a.

Obeležavanjem „Nedelje smanjenja otpada“ Srbija se pridružila se brojnim organizacijama i institucijama širom Evrope, kako bi ukazali na značaj odgovornog održivog upravljanja otpadom i doprinosa svakog pojedinca da bude što manje otpada oko nas. Otpad ima značajan uticaj na životnu sredinu, jer uzrokuje zagađenje i emitovanje gasova sa efektom staklene bašte, te utiče na klimatske promene. Smanjenje otpada i odgovorno upravljanje otpadom kao resursom ključni su za obezbeđivanje energetske efikasnosti i održivog ekonomskog razvoja, navodi se na sajtu hrabričistač.

Budžet Ministarstva zaštite životne sredine u ovom trenutku iznosi šest milijardi dinara, od čega se na ime podsticaja reciklerima  plaća 2,2 mlijarde  dinara, što je više od trećine budžeta. Treba istaći da otpad ima značajan uticaj na životnu sredinu jer uzrokuje zagađenje i emitovanje gasova s efektom staklene bašte, što utiče na klimatske promene. Smanjenje otpada i odgovorno upravljanje njime kao resursom ključni su za ostvrivanje  energetske efikasnosti i održivog ekonomskog razvoja. Uprkos naporima koji se čine u ovoj oblasti, količina otpada koji se proizvede u Evropi raste. U proseku, oko 40 odsto otpada se reciklira i ponovo vraća u proizvodnju, dok ostalo završava na deponijama ili u spalionicama.

Udruženje industrije otpada Hrabri čistač imalo je svoj stand u okviru ove manifestacije, gde su predstavljene aktivnosti I rezultati rada u 2018. godini kao i prioriteti za 2019. godinu.
Nedelja smanjenja otpada je evropska inicijativa kojom se od 2009. godine svake poslednje nedelje u novembru organizuju akcije s ciljem jačanja politika i dubljeg razumevanja neophodnosti održivog tretiranja otpada, odnosno promene ponašanja građana u pravcu smanjenja otpada u životnoj sredini, njegove reciklaže, i ponovnog vraćanja u proizvodnju kao svojevrsnog resursa.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.