Aktuelno

Akcija: „Oslikavanje slobode“

0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Tim povodom ASTRA je započela akciju „Oslikavanje slobode“ kako bi informisala lokalne zajednice o postojanju trgovine ljudima u Srbiji, oblicima eksploatacije i načinima prevencije.

Prema zvaničnim podacima, za prvih šest meseci 2018. godine identifikovano je 28 žrtava trgovine ljudima. U poslednjih nekoliko godina, godišnje se zvanično prepozna oko 50 žrtava trgovine ljudima u sistemu socijalne zaštite, ali se procenjuje da je siva brojka žrtava mnogo veća. Od početka nastanka ASTRA SOS telefona za žrtve trgovine ljudima, primljeno je 35 000 poziva i pružena je pomoć za 502 žrtve trgovine ljudima. Međutim, ASTRA SOS telefon ima i preventivnu funkciju, tako da 1/3 poziva dolazi od građana/ki koji proveravaju poslovne ponude za rad u zemlji ili inostranstvu.

U proteklih nekoliko dana, uz pomoć umetnika iz Čačka, izradili smo murale sa preventivnim porukama i ilustracijama sa ciljem da građani/ke reaguju na činjenicu da se eksploatacija događa u Srbiji i da se može svakome desiti. U narednom periodu akciju ćemo nastaviti u drugim gradovima Srbije, da jakim, upečatljivim bojama i porukama šaljemo poruku sugrađanima/kama da smo svi odgovorni i svi možemo da doprinesemo smanjenju broja žrtava trgovine ljudima i suzbijanju ovog globalnog problema. Infromacijom do prevencije, prijavom sumnje na trgovinu ljudima do pomoći i podrške”, navodi se u saopštenju koje je medijima uputila ASTRA.

U toku današnjeg dana biće realizovana akcija oslikavanja grafita sa preventivnim porukama protiv trgovine ljudima u tri grada – Čačku, Gornjem Milanovcu i Kraljevu. Grafite će oslikavati umetnici iz Čačka, u saradnji sa predstavnicima DUK Festivala i uz podršku Opštine Gornji Milanovac, Opštine Kraljevo, Gimnazije „Takovski ustanak“ u Gornjem Milanovcu i Doma kulture u Čačku.

Oslikavanjem različitih poruka želimo da informišemo širu javnost u lokalnim zajednicama o tome da se trgovina ljudima događa u Srbiji, da su eksploatisani naši sugrađani/ke, da trgovci ljudima dobro znaju potrebe osoba koje vrbuju kako bi je eksploatisali i ostvarili profit. Samim tim, želimo da pošaljemo preventivne poruke kako bi građani/ke znali da prepoznaju rizične situacije i kako da ih izbegnu. Ovom akcijom ćemo skrenuti pažnju javnosti da je dominantan oblik trgovine ljudima seksualna eksploatacija, kojoj su izložene žene i devojčice, ali i da je u porastu broj prevarnih poslova koji naše građane/ke mogu dovesti do radne eksploatacije i njoj su najčešće izloženi muškarci. Svi zajedno bi trebalo da budemo svesni da svako može biti žrtva trgovine ljudima, kao i da svako može biti trgovac, čak i naši najbliži”, zaključuje se u saopštenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %