Ekologija

„Probudimo odgovornost prema životnoj sredini: izazovi i mogućnosti“

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Tradicionalno obeležavanje Dana planete zemlje Centar za ekologiju i održivi razvoj – CEKOR,  otpočeo je ekološkim i edukativnim predavanjem naslova „Probudimo odgovornost prema životnoj sredini: izazovi i mogućnosti“,  organizovanim u saradnji sa Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera iz Subotice.

Predavanje otvoreno za sve građane, održala je Nataša Đereg, direktorica CEKOR-a, u četvrtak 19. aprila 2018. godine od 18 časova u Biblioteci Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera (Banijska 67) u Subotici.

Situacija na planu životne sredine u Srbiji i Evropi i Svetu, izazovi pregovaračkog poglavlja 27 i preporuke o svemu što svaki građanin može učiniti, a što bi doprinelo poboljšanju kvaliteta života sa aspekta ekologije i održivog razvoja, bile su teme današnjeg predavanja.

Da li se nešto promenilo od daleke 1970 godine, od kad obeležavamo Dan planete zemlje? Jeste, mnogo toga se promenilo! Šuma, biljnih i životinjskih vrsta, čiste vode, čistog vazduha sve je manje dok plastike, otpada svih oblika i zagađenja svih vrsta sve je više. Jedan dan ne može da promeni mnogo, potrebno je mnogo više od jednog dana i mnogo ljudi u akciji da bi se napravile korenite promene.

Dan Planete Zemlje obeležava se ekološkim akcijama svakog 22. aprila. Ovakve akcije imaju za cilj podizanje svesti građana, dece i omladine o značaju očuvanja naše okoline.

Ova aktivnost podržana projektom „Osnaživanje odgovornosti i obaveza za bolju životnu sredinu“, koji se realizuje uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC). Program finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

 

izvor: CEKOR

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %