Ekologija

„Mediji, OCD i održiva poljoprivreda“

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second
U Zrenjaninu je od 15. do 17. decembra održana regionalna konferencija za medije „Mediji, OCD i održiva poljoprivreda“, kojoj je prisustvovalo više od 30 novinara iz Srbije, Albanije, BJR Makedonije, Crne Gore, Kosova* ( teritorija pod upravom UN).
Konferencija je deo projekta „Održiva poljoprivreda za održivi Balkan“, koji finansira EU, realizuje konzorcijum organizacija iz zemalja Zapadnog Balkana, a vodi Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA.
Cilj regionalne konferencije je bio da predstavnicima medija u regionu Zapadnog Balkana pruži značajne i interesantne informacije o aktuelnim pitanjima iz oblasti održive poljoprivrede, poput zaštite prirode u poljoprivrednom predelu, posledica klimatskih promena na poljoprivredu, značaja dobrobiti životinja za bezbednost hrane, GMO i GM hrane, iskustvima Makedonije i Srbije u oblasti primene agroekoloških mera i drugo.
O ovim temama su govorili: prof. dr Vladimir Dimitrijević i doc. dr Branko Petrujkić sa Fakulteta Veterinarske Medicine u Beogradu, Jelena Burazerović sa Biološkog fakulteta u Beogradu i dugogodišnji član tima Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama  ORCA, Velika Atanasova, osnivačica udruženja agronovinara BJR Makedonije, Uroš Davidović, autor emisije „Bolja zemlja” i Mladen Jovanović, predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju i konsultant Evropskih neprofitnih strategija.
Na konferenciji, učesnici su imali priliku da se povežu i razmene iskustva i ideje sa kolegama iz regiona.
Tokom „Održivog stola“, učesnici su mogli da probaju lokalne proizvode i domaće specijalitete, koje su donele njihove kolege. Tako su se na održivom stolu između ostalog našli crnogorski pršut, sirevi i vina, domaće pite i voćne rakije iz Albanije, kolači, sušeno voće, ajvar i višnjevača iz Makedonije, odnosno džemovi i čokolade iz Srbije.
Trećeg dana Konferencije organizatori su organizovali izlet u okviru kojeg su učesnici imali priliku da obiđu dvorac Kaštel u Ečkoj i da od stručnog vodiča čuju veoma interesantne podatke o razvoju poljoprivrede u ovom delu Banata.
Regionalni projekat „Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu“ usmeren je na jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i izradu regionalne politike u oblasti održive poljoprivrede, zaštite biodiverziteta i dobrobiti životinja na prostoru Zapadnog Balkana.
Projekat realizuje regionalni konzorcijum organizacija civilnog društva iz Albanije (Institut za politiku životne sredine), bivše jugoslovenske republike Makedonije (FLOROZON), Kosova* ( teritorija po upravom UN)  (NGO AKTIV) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP), predvođen Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Srbije.
Projekat traje četiri godine (2016-2019) i finansiran je od strane Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija, Generalni direktorat za proširenje i susedsku politiku (DG NEAR) u okviru programa za jačanje civilnog društva i medija (Civil Society Facility and Media Programme 2014-2015). Ukupni budžet projekta iznosi 960.760 evra.
izvor: Ekolist

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %