Ekologija

Najavljena isplata dugovanja reciklerima

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan održao je sastanak sa predstavnicima reciklažne industrije, kako bi se dogovorili oko modela saradnje i zajednički unapredili stanje u reciklažnoj industiriji. Predstavnici reciklažne industrije su na početku pozdravili formiranje zasebnog resora zaštite životne sredine, s obzirom da to predstavlja važan iskorak u ovoj oblasti, jer će na taj način biti omogućen bolji kvalitet životne sredine, ali i otvaranje novih zelenih radnih mesta, čemu ova grana teži.

Ministar Trivan istakao je da  su za funkcionisanje i razvoj industrije neophodan predvidiv okvir, u pogledu regulative i podsticaja i najavio isplatu dodatnik podsticaja do kraja godine, kako bi se omogućilo stabilno poslovanje industrije i očuvanje radnih mesta.

„Potencijal reciklažne industrije je ogroman, pre svega u u otvaranju novih radnih mesta, posebno kada su u pitanju radna mesta za socijalno ugrožene i nekvalifikovane, čime bi se omogućilo njihovo uključivanje u društvo i rasterećenje sistema socijalne zaštite“, naglasio je ministar Trivan i dodao da je recilažna industrija važan partner, kako bi se zajedničkim delovanjem ojačala svest o značaju zaštite životne sredine i uloge reciklažne industrije kod drugih organa i institucija, ali i u široj javnosti.

Od 2010. godine do danas po osnovu naplate eko taksi država je naplatila 38 milijardi dinara, dok su procene da će se u 2018. godini od ekološke takse napalatiti oko 10,4 milijarde dinara, što pokazuje veliki trend rasta naplate.

U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i tretmanom otpada, što je u odnosu na 2009. godinu, kada ih je bilo 200, ogroman napredak. Udruženje reciklera Srbije okuplja najveća preduzeća u oblasti tretmana posebnih tokova otpada i korisnike podsticajnih sredstava od kojih 18 zapošljava 1051 radnika. Preduzeća koja se bave sakupljanjem i transportom, zajedno sa individualnim sakupljačima,  ukupno zapošljavaju više od 14 000 radnika, uz realne procene da se taj broj poveća za 10000 u sledeće 3 godine. Cilj udruženja je da se kroz zajedničke aktivnosti zaštite interesi reciklera i sakupljača, promovišu načela zaštite životne sredine, ali i da se kroz partnerski dijalog sa Vladom Republike Srbije nastavi razvoj reciklažne industrije.

 

 

 

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %