Ekologija

Povećana brojnost crvenog admirala u Britaniji

0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second

Leptir, Crveni admiral je jedan od najpoznatijih leptira u Britaniji, zahvaljujući svojim prepoznatljivim crnim, narandžastim i belim oznakama. Više od 73.000 leptira ove vrste izvrojeno je na ovogodišnjem popisu koji je realizovala humanitarna organizacija za zaštitu leptirova u periodu od 14. jula i 6. avgusta 2017.godine, piše Gardijan.

Reč je o jednom od najpopularnijih leptira u Britiniji čija populacija je povećana za 75% u odnosu na prošlu godinu. Kako se dalje navodi u tekstu, drugi leptiri bili su manje sreće, jer je primećeno da se smanjuje brojnost leptira. Problem su nepredvidljivi vremenski uslovi, klimatske promene….

More than 73,000 red admirals were counted, however butterflies in the UK are under threat due to climate change and loss of habitat. Photograph: Butterfly Conservation.

Ričard Foks, iz „Butterfly Conservation „, za Gardijan kaže:

„Nije bilo najbolje leto za leptire, ali ostvareni su I pozitivni rezultati.Sama činjenica da se veliki broj ljudi uključio u akciju brojanja leptira”.

Leptiri gube svoje stanište kao rezultat intenzivne poljoprivredne proizvodnje, pesticida, urbanizacije i populacije, a dodatni pritisak vremenskih promena utiče na njihove uzgojne i prehrambene izvore.

The gatekeeper butterfly, also known as the hedge brown, was seen more than 93,000 times, up nearly a quarter on last year. Photograph: Mark Searle/Butterfly Conservation.

Leptiri i moljci su takođe korisni za poljoprivrednike kao oprašivači, mada u manjoj meri nego pčele.

Inače, Crveni admiral ima svoje stanište I u Srbiji. Crveni admiral je teritorijalan leptir koji patrolira po svom staništu kako bi pronašao ženske jedinke. Najčešće lete u podne. Nakon sparivanja muške i ženske jedinke, ženska jedinka poleže jaja na gornju površinu lišća. Kod većine crvenih admirala tokom godine mogu da se izrode dve generacije, u Kanadi i Americi samo jedna dok u Južnoj Americi mogu da se izrode čak tri generacije.

izvor: Gardijan

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %