Ekologija

U Srbiji se prerađuje samo osam odsto otpadnih voda

0 0
Read Time:3 Minute, 40 Second

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je u intervjuu agenciji „Beta“ da su zaštita voda i prečišćavanje otpadnih voda jedan od najvećih problema Srbije i da će to biti prioritet. „Situacija u tretmanu otpadnih voda je veoma loša. U Srbiji se prerađuje samo osam odsto otpadnih voda, što je nedopustivo“, poručuje ministar Trivan.
Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda od kojih samo 32 funkcionišu, a od toga samo nekoliko radi adekvatnim kapacitetom i u potpunosti prečišćava otpadne vode.

Ministar dodaje da tek 55 odsto stanovništva ima priključak za kanalizaciju.

„Od 450 naselja u Srbiji koja imaju više od dve hiljade stanovnika, procenat priključenosti na kanalizaciju je 72 odsto, što je svetski prosek, ali u naseljima koja imaju manje od dve hiljade stanovnika broj onih koji su priključeni na kanalizaciju pada ispod pet procenata“, rekao je on.

Ministar Trivan ističe da će deo sredstava za rešavanje problema otpadnih voda stići iz Evropske unije, koja je za te namene predvidela oko 160 miliona evra do 2020. godine.

On je podsetio da se projekti za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda spremaju u nekoliko gradova, a da je najdalje u tome odmakao Beograd, kome su potrebna i najveća sredstva.

„Beograd ima završen projekat čija realizacija košta milijardu evra, uloženo je do sada oko 200 miliona evra u pripremne radove koji su već obavljeni“, rekao je ministar Trivan.

Za što bolje obaljanje ovog posla u svim mestima gde je to potrebno, on je najavio da će njegovo ministarstvo formirati poseban sektor koji će se baviti isključivo pripremanjem takvih i sličnih projekata, koji će pomagati pre svega lokalnim samoupravama.

Ministar Trivan istovremeno očekuje da će država novoosnovanom Ministarstvu zaštite životne sredine pomoći davanjem podsticajnog budžeta za narednu godinu. „Ne želim da spekulišem o iznosu, ali očekujem da budžet bude veći od pet milijardi dinara, koliko je ove godine izdvojeno za životnu sredinu“, ističe on Trivan.

Mnogo više novca, procenjuje se oko 15 milijardi evra, kako je dodao, biće potrebno u naredne dve do tri decenije za rešavanje svih ekoloških problema i potreba Srbije, uključujući i adaptaciju na klimatske promene.
„Deo potrebnih sredstava uložiće država, deo međunarodna zajednica, a deo inostrani investitori, među kojima bi mogli da budu i američki, sa kojima sam razgovara tokom upravo završene posete Vašingtonu i Merilendu“, rekao je ministar Trivan i dodao da bi delegacija američkih privrednika koji posluju u oblasti zaštite životne sredine trebalo do kraja godine da poseti Srbiju.
„Srbija ima potrebe za investicijama, a investitori iz SAD su izrazili spremnost da dođu. Zainteresovani su za ulaganje u upravljanje otpadnim vodama i otpadom, zaštitu prirode i druge oblasti, mogu da nam donesu nova znanja i moderne, čiste tehnologije“, rekao je on naglašavajući kako neće dozvoliti da Srbija postane „groblje prljavih tehnologija“, bez obzira na potrebu za industrijskom i tehnološkom tranzicijom privrede.
Ministar Trivan je istakao je da se Srbija ozbiljno bavi izradom plana adaptacije na klimatske promene, kao i akcionim planom za tu adaptaciju i da će jedno od ključnih sredstava u toj borbi biti pošumljavanje. „Pošumljavanje je najjednostavniji, najefikasniji i najjeftiniji način borbe protiv klimatskih promena“, naglasio je on i istakao da će novo ministarstvo koristiti dobra iskustva Beograda koji je za samo šest godina pošumio oko 750 hektara.
Što se tiče zaštite prirode i zaštićenih prirodnih područja, ministar Trivan je najavio da ministarstvo već radi na proširivanju zaštićenih dobara.

„Srbija po biološkoj raznolikosti spada među 40 najvažnijih područja na svetu i to je naša obaveza“, poručio je on.
Prema njegovim rečima, Srbija će u narednom periodu morati da donese još oko 90 akata i propisa iz oblasti životne sredine, kako bi do kraja uskladila svoje zakonodavstvo sa onim u Evropskoj uniji. „Do sad je mnogo urađeno, ali sad počinje prelomni trenutak za početak završne faze poslova u vezi sa Poglavljem 27 o zaštiti životne sredine“, rekao je ministar Trivan.

Kako bi se očuvala životna sredina, on je najavio da će kontrole ekološke inspekcije biti intenzivirane i da bi broj inspektora morao da bude povećan.

Foto: http://cleanwatertour.com/

„Inspektori će više obilaziti preduzeća i pojedince sa zadatkom da im objasne koje su sve njihove obaveze, jer se ispostavilo da mnogo njih to zapravo i ne zna. Opominjaće i proveravati da li su problemi sanirani, a onda će se, bez izuzetaka, ići na kazne za sve koji ne poštuju zakone“, poručio je ministar Trivan.

Izvor ekologija.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Коментари су искључени на U Srbiji se prerađuje samo osam odsto otpadnih voda