Kultura i projekti

Underground Spirit 2017: Bertran Mandiko

0 0
Read Time:3 Minute, 25 Second

Nagrada UNDERGROUND SPIRIT je uspostavljena 2008. godine na Festivalu evropskog filma Palić i dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Boro in the box

Ova autentična nagrada je od svog osnivanja dodeljena francuskom reditelju F.J. Osanu, nemačkom reditelju Uliju M. Šupelu, domaćem reditelju Želimiru Žilniku, norvežaninu škotskog porekla Jernu Utkilenu, švedskom rediteljskom duu Ola Simonsonu i Johanu S. Nilsonu, francuskom animatoru Eduaru Salijeru, mađarskom super-8 dvojcu braći Buharov i umetničkoj grupi od pet španskih reditelja koju je nakon Palića britanski filmski magazin Sight & Sound nazvao “Električnim jahačima Apokalipse”. Prethodne godine ovu nagradu je primio jugoslovenski i slovenački direktor fotografije i reditelj, jedan od začetnika crnog talasa, Karpo Godina.

Dobitnik nagrade Underground Spirit 2017 na 24. Festivalu evropskog filma Palić je francuski animator, reditelj i vizuelni umetnik Bertran Mandiko (Bertrand Mandico) koji stvara filmove od sredine 90-ih godina prošlog veka karakteristične po snolikosti, apsurdu, razuzdanoj seksualnosti i pre svega umetničkom postupku gde krajolik uvek igra jednu od glavnih uloga zajedno sa junacima filmova. Na početku karijere Mandikov prvi kratki animirani film “Plavi jahač” osvaja nagradu za najbolji prvi film na prestižnom festivalu animacije u Ansiju 1998. godine. Već 2001. godine kratki film “Edijev pas” ulazi u takmičarsku selekciju festivala u Kanu. Slede uspesi na festivalima širom sveta gde se prepoznaje kao vrhunski esteta i jedan od vodećih mladih ikonoklasta i eksperimentatora savremenog filma. Kako bi uspostavio jasna pravila sopstvene poetike Mandiko sastavlja “Manifest inkoherentnosti” u 12 tačaka kao itinerer za buduće stvaranje filmova. Među ovih 12 tačaka nalaze se pravila snimanja isključivo na filmskoj traci, odbacivanja svih pravila filmskog scenarija, korišćenje isključivo optičkih efekata u kameri i na setu i pravilo prema kojem reditelj mora biti ujedno i snimatelj i umetnički direktor filma.

Prekretnicu u radu predstavlja Mandikov omaž poljskom velikanu filma Valerijanu Borovčiku, kojeg smatra svojim filmskim uzorom, u snolikom portretu umetnika “Boro u kutiji” koji nakon premijere u programu “15 dana režisera” u Kanu, osvaja nagradu za najbolji film 2011. na najvećem festivalu kratkog metra u Klermon Feranu. Od 2011. godine započinje projekat 20+1 u saradnji sa glumicom Elinom Levenson sa ciljem snimanja 21 filma za 21 godinu kako bi prikazao proces starenja glumice. Kao umetnik u stalnoj potrazi za novim i drugačijim, hodajući hrabro po oštrici ne pristajući na kompromise Mandiko predstavlja suštinu nagrade Underground Spirit. Nagrada će biti dodeljena 16. Jula u 21 čas na Letnjoj pozornici na Paliću.

Notre dame des Hormones

U okviru programa “Mladi duh Evrope” do sada su prikazana tri filma Bertrana Mandika i to “Boro u kutiji”, “Živeti mrtvu prirodu” i “Naša Gospa od Hormona”. U okviru 24 izdanja FEF Palić predstaviće se izbor kratkih filmova ovog izuzetnog autora.

Program 24. Festivala evropskog filma Palić, koji će biti održan od 15. do 21. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici, zadržaće visok kvalitet i prikazati oko 80 filmova, ali će zbog smanjenog budžeta morati da izostanu neki prateći sadržaji.

Publiku očekuje i ove godine veliki broj relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u najlepšem bioskopu pod vedrim nebom u Srbiji – čudesnoj Letnjoj pozornici koja prima 1200 posetilaca.

Predfestivalski program počinje već 3. jula: u okviru selekcije “Best of Europe 2016” 24. Festivala evropskog filma Palić biće od 3. jula u subotičkom bioskopu Eurocinema prikazani izuzetni evropski naslovi koji su obeležili prošlu godinu: „Toni Erdman“, „Druga strana nade“, „Ja, Danijel Blejk“, „Matura“, „Najsrećniji dan u životu Oli Makija“, „Raj“ i „Hulijeta”.

FEFPalić online:

Sajt – www.palicfilmfestival.com

FB strana – www.facebook.com/European-Film-Festival-Palić-141396132539008

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %