Ljudska prava

Slepe i slabovide žene su diskriminisane

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković 20. juna je govorila na svečanom otvaranju dvodnevnog skupa „Savetovanje Saveza slepih i slabovidih žena Srbije“ koji je u organizaciji Saveza slepih održan u Vrnjačkoj Banji. Poverenica Janković podsetila je da prema broju pritužbi, osobe sa invaliditetom, pored žena, spadaju u najdiskriminisaniju populaciju u Srbiji, a da to potkrepljuju i rezultati istraživanja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji govore da ovu društvenu grupu građani i građanke vide kao najugroženiju. Prema njenim rečima, žene sa invaliditetom su u riziku od višestruke diskriminacije, a to se posebno odnosi na žene i devojčice sa mentalnim poteškoćama. Upravo zbog toga najveći broj preporuka iz godišnjeg izveštaja Poverenika odnosi se na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i pitanja rodne ravnopravnosti. Pored toga, poverenica je kao primere navela poslednje preporuke mera koje su upućene Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu pravde, Javnobeležničkoj komori i drugim organima u vezi sa ostvarivanjem prava osoba sa invaliditetom. Preporuke su se odnosile na otklanjanje problema prilikom pružanja usluga i korišćenja pečata sa ugraviranim faksimilom, kao i u vezi sa oslobođenjem od plaćanja uvećane nagrade za posao javnog beležnika zbog učestvovanja pozvanih svedoka ili tumača i slično.

Poverenica je ukazala na važnost saradnje sa civilnim sektorom i istakla da su ovo primeri kako se zajedničkim aktivnostima u konkretnim slučajevima, doprinosi sveukupnom unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Na ovaj način, stvaraju se mogućnosti da osobe sa invaliditetom postanu aktivni i ravnopravni članovi društva, zaključila je poverenica Janković i pozvala sve prisutne da se u konkretnim slučajevima diskriminacije obrate Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Na skupu su govorili i predsednik Saveza slepih Srbije Miodrag Stošić, potpredsednica Saveza Jelena Stojanović, zatim Vesna Bondžić iz Ženskog centra “Milica” i drugi.

Izvor: ravnopravnost.gov.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %