Ekologija

Svetski dan leptira

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Danas se obeležava Svetski dan leptira, insekata koji svojom lepotom zadivljuju svet. Zbog toga je bitno, da se na današnji dan podsetimo nekih retkih vrsta i podignemo svest građana o njihovom značaju, ali i očuvanju.

U periodu od 21. jula do 01. septembra 2013. godine, Javno preduzeće „Palić-Ludaš” je u saradnji sa Udruženjem ljubitelja prirode „Riparia” organizovalo eko kamp na teritoriji SRP “Ludaško jezero”. U okviru ovog kampa je pre 2010. godine započelo evidentiranje i obeležavanje barskih kornjača (Emys orbicularis). U radu kampa, 2011., se uključila i organizacija HabiProt sa istraživanjem dnevnih leptira i vilinih konjica. Već prve godine je evidentiran značajan nalaz nove vrste leptira za Srbiju. U pitanju je leptir plavac (Maculinae [Phengaris] teleius) koji ima, kao i barska kornjača, NT IUCN status (skoro ugrožene vrste ). Zatim, 2013.godine  se istraživanje nastavilo obeležavanjem jedinki i istraživanjem odnosa sa mravima. Zabeleženi su i izuzetno dobri rezultati i značajni nalazi za područje Ludaškog jezera.

Močvarni mravnik

Zahvaljujući Ludaškom eko-kampu NVO „Riparia“ u kome su rađena istraživanja različitih vrsta leptira, u Selevenjskoj pustari u Bačkoj kod Subotice, primećen je leptira Maculinea teleius koji se nalazi na crvenoj listi zaštićenih vrsta oktobra 2012.godine.

Najzaslužniji za veliko otkriće jesu apsolvent bilogije Miloš Popović, biolog Filip Franeta, ekolog-biolog Aca Đurđević, dr Miloš Radaković, Geza Farkaš i Oto Sekereš.

Leptir vrste Maculinea je dnevni leptir i u Srbiji je 198. otkrivena vrsta. Njegovih nalazišta u Evropi je do pre desetak godina bilo više nego danas, ali zbog slabog gazdovanja prirodnim dobrima i lošeg ekonomskog razvoja broj se smanjio zbog čega je uvršten na sve zaštićene liste.

Za opstanak Maculinea teleius leptira važno je pravilno gazdovanje prirodnim dobrima, kosidba livada, redovan monitoring vrste, a pošto je reč o novom otkriću i leptir nije registrovan nikada do sada u Srbiji.

Kada su u pitanju staništa ovog tipa, ljudski uticaj je najčešće ugrožavajući, pa je jasna neophodnost edukacije dece od najranijeg uzrasta, u cilju zaštite prirode. 

Zanimljivosti:

* Leptiri mogu da vide crvenu, žutu i zelenu boju.

* Oni mogu da lete brzinom od 20 kilometara na čas, ali ne mogu da lete ukoliko im temperatura tela nije iznad 30 stepeni Celzijusa.

* Do sada je otkriveno više od 24 hiljada vrsta leptira.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %