Ekologija

Erceg: Idemo u korak sa propisima EU

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Najveći problem je finansijske prirode zato što sama implementacija propisa u zakonodavstvu Republike Srbije nije toliki problem, kao što je problem obezbediti sredstva da bi se ispunili svi uslovi koje će nam nametnuti propisi EU, rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za životnu sredinu i urbanizam, Nemanja Erceg.

Dalje objašnjava da  za približavanje standrardima EU potrebno je da se uloži 11 milijardi evra. Najneuređenija je oblast otpada, ali neophodno je ulaganje i u druge oblasti.

Toksični otpad jedan od glavnih problema u Srbiji.

Što se tiče pitanja upravljanja otpadom apsolutna je harmonizacija sa propisima EU. Reč je o veoma zahtevnoj direktivi i mi se trudimo da ispunimo sve te uslove koje nam direktiva nameće. Tu je upravljanje otpadom u pogledu onoga što građane najviše zanima, kao što je sistem regionalnih deponija, uklanjanje divljih deponija i čišćenje same teritorije Vojvodine, odnosno Republike Srbije, kao i upravljanje otpadom kroz integrisane i integralne dozvole. Što se tiče Regionalne deponije Subotica možemo reći da veoma uspešno privodimo kraju završetak radova i očekujemo da će do kraja godine biti završena. Sa druge strane, imamo završenu regionalnu deponiju Kikinda, zatim u Sremskoj Mitrovici, deponija koja se nalazi u Dolovu (Pančevo), a očekujemo da će Novi Sad kroz pristupne fondove obezbediti sredstva za izgradnju deponije i očekujemo završetak deponije u Inđiji”, rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za životnu sredinu i urbanizam, Nemanja Erceg.

Da podsetimo, nakon decenije čekanja počeli su i prvi konkretni radovi na izgradnji Regionalne deponije, koja bi trebalo da reši problem upravljanja otpadom gradova i opština: Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Kanjiže, Sente i Novog Kneževca, sa ukupnim brojem stanovnika od 280.000. Projekat će da obezbedi izgradnju regionalne deponije, transfer stanice, reciklažnih dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada. Ukoliko sve bude teklo po planu, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja 2017.godine i da deponija počne sa radom.

Prostor između Bikova i Oroma gde se gradi Regionalna deponija.

Procenjuje se da će godišnje stizati oko 80.000 tona raznovrsnog otpada u Subotici.

Slobodno možemo da kažemo da idemo u korak sa uslovima koje propisuje EU, a to je da do 2027.godine obezbedimo kompletan sistem funkcionisanja i uklanjanja divljih deponija. Što se tiče samog sistema Regionalnih deponija mi se nadamo uspostavljanju do 2022.godine, tu je i sistem transfer stanica tako da ćemo imati određene promene kod Regionalnih deponija koje su planirane u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom”, kaže Erceg.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %