Ekologija

Slogan:“Ekološka i klimatska pismenost“

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

“Ekološka i klimatska pismenost“, slogan je ovogodišnjeg Dana planete Zemlje, koji se obeležava od 21. do 29.aprila 2017.godine.

Ekološka nepismenost predstavlja globalni problem, i ovom kampanjom se ističe značaj obrazovanja i informisanja javnosti o neophodnosti očuvanja životne sredine i kreiranja ujedinjenog fronta za borbu protiv klimatskih promena. Pored toga, posebna se pažnja poklanja učešću javnosti u odlučivanju o strategijama procene uticaja, izdavanju integrisanih dozvola, problematici razvoja „klimatske pismenosti“ i većeg učešća žena u ekološkim naporima na principima rodne ravnopravnosti.

Kao i ranijih godina, i ove će godine Dan planeta Zemlje biti posvećen jedinstvenim problemima i izazovima sadašnjeg vremena, u kojem se obrazovanje stavlja kao važan segment i osnova za napredak.

Ekološka i klimatska pismenost predstavlja osnovu za stvaranje zdrave životne sredine, zelenih birača i unapređenje zakona u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena. Ekološko obrazovanje predstavlja potencijal za unapređenje i primenu zelenih tehnologija i otvaranje zelenih radnih mesta. Uvođenjem koncepta cirkularne ekonomije, omogućava se bolje upravljanje prirodnim resursima na održiv način, sa manjim negativnim uticajem na životnu sredinu.

Svaki dan je San planete Zemlje. Budimo odgovorni i čuvajmo je.
Foto: http://www.danubeogradu.rs/2015/04/dan-planete-zemlje-2015/

Svetski dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD. Obeležava se od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i održivom razvoju ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

 

https://youtu.be/-N9qI1zKHwY

 

Da podsetimo,  u januaru 1970. američki senator i ekološki aktivist Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izveštavaju. Više o tome pročitajte ovde.

 

Povodom dana Planete zemlje akcija u susednoj zemlji.
Foto: http://croatia-events.com/event/dan-planeta-zemlje-na-biciklu-u-moslavini-2017

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %