Energetika

Vreočani u neizvesnosti

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Meštani sela Vreoca u Lazarevačkoj opštini se pitaju da li je njihova osnovna škola bezbedna.

Nebojša Mitrović ima petoro dece. Dunja i Milica pohađaju OŠ „Diša Đurđević“ u Vreocima. Kažu da su od škole dobili informaciju da će se seliti za 10 dana.

Nije nam bezbedno da živimo ovde, niti je škola bezbedna” kaže Nebojšina supruga Snežana. Kao i škola, i njihova kuća se nalazi na obodu Tamnavskog kopa iz kojeg se kopa ugalj za termoelektranu Nikola Tesla.

Skola i kop u Vreocima
Skola i kop u Vreocima

Pristajemo na selidbu, samo da nas isplate” kažu Mitrovići i čude se što se to još nije realizovalo.

Ivan Toločkov živi u ulici susednoj do škole. On je takođe bio na sastanku sa predstavnicima Kolubare.

“Žele da nas na brzaka isteraju bez rešenih postupaka do kraja juna” kaže on.

U sličnoj situaciji je i njegov komšija Ranko Ranković. Oni nemaju nikakav papir u rukama koji bi potvrđivao hitnost ili urgentnost situacije. Traže da ih pravično obeštete pre raseljenja kako bi mogli da na nekom drugom mestu zasnuju novi dom.

Dragan Živanović živi malo dalje, njegova kćer pohađa istu školu. Kaže da škola nije bezbedna, ali ni da kod njega kući nije bezbedno. Pojavljuju se pukotine na kući od intenziteta rudarskih radova, pošto je kop blizu.

Ne spavamo noću od bagera”, žali se Dragan.

Direktorka Mirjana Joksimović

Direktorka OŠ „Diša Đurđević“ Mirjana Joksimović kaže da se čeka dopis Kolubare o tome da li je bezbedno da se objekat koristi. Ona dodaje da je bio građevinski inspektor i da se čeka rešenje na osnovu kojeg će se odlučiti da li će se škola seliti u kratkom roku, početkom sledeće školske godine ili po nekoj trećoj soluciji. Ovo potvrđuje i sekretarica-pravnica u školi Dragana Kuzmanović:

“Ne znamo rokove, nismo dobili rešenje od Ministarstva prosvete”.

Jedna od najupućenijih osoba u Rudarskom basenu Kolubara, šefica pravne službe Vesna Aleksić nije spremna da govori za medije, upućuje na PR JP EPS. Iako Vesna Aleksić drži svakodnevne sastanke ovim povodom, javno ne može da kaže da li je škola bezbedna ili ne, da li su kuće u okolini bezbedne ili ne, niti kada će raseliti ljude koji žive preblizu kopa koji strujom snabdeva pola Srbije.

PR služba Elektroprivrede Srbije pak odgovara da se u skladu sa planom izvođenja rudarskih radova i drugim aktima nadležnih državnih organa, od 2007. godine sprovodi preseljenje meštana Mesne zajednice Vreoci.

“I predstavnici građana i osnovne škole „Diša Đurđević“ obavešteni su o planiranom preseljenju. Nema govora o hitnom izmeštanju meštana Vreoca. Preseljenje škole „Diša Đurđević“ u Vreocima odavno je planirano, a sve se radi u saradnji sa Gradskom opštinom Lazarevac, Mesnom zajednicom Vreoci, školom „Diša Đurđević“, Gradskim sekretarijatom za obrazovanje i Ministarstvom prosvete. Na nedavno održanom sastanku sa predstavnicima Gradske opštinom Lazarevac, Mesne zajednice Vreoci, škole „Diša Đurđević“, zaključeno je da zbog blizine rudarskih radova, radi bezbednosti učenika i osoblja škole postoji potreba da se nastava izmesti u istureno odeljenje te škole na drugoj lokaciji u naselju Novi Medoševac. Ministarstvu prosvete i Gradskom sekretarijatu za obrazovanje upućena je inicijativa za izmeštanje nastave iz osnovne škole „Diša Đurđević“ na drugu lokaciju, tačnije u zgradu isturenog odeljenja ove škole.Sve aktivnosti oko preseljenja nastave i prevoza đaka organizovaće JP EPS u saradnji sa Gradskom opštinom Lazarevac. U toku je pribavljanje neophodne imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije za dogradnju škole u Novom Medoševcu sa rokom završetka do početka naredne školske godine. U završnoj fazi je i donošenje zaključka Vlade Srbije o određivanju investitora za dogradnju škole, a finansijer će biti JP EPS.Što se tiče vlasnika, za većinu vlasnika je završen postupak eksproprijacije i isplaćena je naknada ili su postupci određivanja naknade u toku“, navodi se  u odgovoru PR služba Elektroprivrede Srbije.

Nikola Perušić

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %