Ekologija

Moto: „Vlažna staništa za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa“

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

„Vlažna staništa za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa“, moto je ovogodišnjeg Međunarodnog dana močvarnih staništa. Još davne 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarnim staništima. Ramsarska konvencija predstavlja temeljni dokument i najvažniji međunarodni sporazum iz ove oblasti. Pre 40.godina Ludaško jezero je upisano u Ramsarsku listu močvarnih staništa.

Regulacija rečnih tokova, mere odbrane od poplava, isušivanje močvara i njihovo pretvaranje u obradivo zemljište, doveli su do toga da su vlažna, močvarna staništa jedna od najugroženijih u svetu. Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“ obuhvata jezero i obalu uz naselja Ludaš, Hajdukovo i Nosa i čini kompleks vlažnih staništa koji sadrži otvorene vodene površine, stepske, slatinske i vlažne livade, kao i tršćake.

Ludaško jezero biser Panonske nizije.
Ludaško jezero biser Panonske nizije.

 

Kompleks vlažnih staništa prostire se na oko 800 hektara i sadrži otvorene vodene površine, stepske, slatinske i vlažne livade, kao i tršćake. Specifičnost ovog jezera je njegovo plitko korito, a položaj centralnog staništa dobio je zahvaljujući povezanosti sa okolnim stajaćim vodama. Ipak, ono što Ludaško jezero čini zaista jedinstvenim, jeste raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta koji su ovde nastanjeni.

Bogat ptičiji svet Ludaškog jezera.
Bogat ptičiji svet Ludaškog jezera.

Ludaško jezero je poznato gnezdilište ptica vodenih staništa gde se gnezde retke vrste ptica kao što su plavokljuna patka, ševarski cvrčić, brkata senica i mnoge grabljivice.Pored ptičjeg sveta ovde je prisutno 13 vrsta vodozemaca i 9 vrsta gmizavaca. U jezeru se nalazi 19 autohtonih i alohtonih vrsta riba.

Ramsarsku konvenciju je potpisalo više od 160 zemalja, među kojima i Srbija. Obeležavanjem Svetskog dana močvarnih područja skreće se  pažnja  uticaja klimatskih promena na gubitak vrsta i ekosistema u njima.

Svake godine, povodom Svetskog dana vlažnih područja, građani, vladine institucije i nevladine organizacije organizuju brojne događaje kako bi se podigla svest javnosti o vrednostima vlažnih područja, uslugama koje nam ona pružaju i potrebi zaštite.

Ludaško jezero je prvi put zaštićeno zakonom 1955. godine, a od 1994. godine Uredbom Vlade Republike Srbije proglašeno je Specijalnim rezervatom prirode. Jezero je uvedeno i na spisak Ramsarskih područja 1977. godine, a zbog međunarodnog značaja koji ima pripada I kategoriji zaštite.

 

 

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %