Ljudska prava

“Čepom do osmeha”: uručena kolica Aleksi Drakuliću iz Kačareva

0 0
Read Time:3 Minute, 1 Second

Tim Humanitarne organizacije “Čepom do osmeha” iz Novog Sada danas je uručila invalidska kolica osmogodišnjem Aleksi Drakuliću iz Kačareva.
Aleksa Drakulić je rođen 29.11.2008. godine. Redovan je učenik prvog razreda Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ u Kačarevu kod učiteljice Stanke Štikovac. Boluje od Dišenove bolesti, kao i od progresivne bolesti mišića i astme. Koristi invalidska kolica i kako je karakter bolesti progresivan, pokretljivost mu je vremenom sve manja. Prema mišljenju Interresorne komisije, kod Alekse je prisutno izostajanje krupne motorike i slabo je razvijena grafomotorika. Govor je razumljiv, ali sa primetnim teškoćama u izgovoru glasova. Pažnja je kratkotrajna, intelektualni potencijali sniženi, emocionalna nesigurnost i nezrelost.

Aleksa nastavu pohađa prema IOP-u 2 i u njegovo obrazovanje je uključen lični pratilac. Neophodna je individualizacija rada, prilagođavanje sadržaja, metoda i oblika rada, pomoć pri dovođenju/odvođenju u školu i tokom boravka u njoj, kao i govorna terapija sa defektologom- logopedom. Lako drži olovku, najviše voli da boji, a naučio je i jednu recitaciju. Ume da napiše nekoliko reči štampanim slovima. Nežan je, nasmejan, traži pažnju i iskazuje ljubav prema učiteljici. Sakupljanjem plastičnih čepova, Aleksi smo kupili invalidska kolica, navodi se u obrazloženju Organizacije “Čepom do osmeha”.

Vanja Petković, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ zahvalila se svim učesnicima u sakupljanju plastičnih čepova iz cele Srbije, jer su svojom humanošću pomogli da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Akcija je nastala tako što sam svoju ljubav prema ekologiji i reciklaži želela da usmerim i na pomoć deci. Jako sam ponosna što je u ovu akciju prikupljanja plastičnih čepova sada uključena cela Srbija i želim da naglasim da je svaki čep bitan. Deca su se uključila u prikupljanje čepova kroz igru, što je i bila suština, da kroz igru budemo društveno odgovorni. Zahvaljujući tome Aleksa je trinaesto dete kome ćemo vratiti osmeh na lice, rekla je Vanja Petković prilikom uručivanja kolica.

 

Aleksa Drakulić (2008) iz Kačareva jedno je dvanaestoro dece izabrano na konkursu za 2016/2017 godinu za nabavku invalidskih kolica

Aleksa Drakulić (2008) iz Kačareva jedno je dvanaestoro dece izabrano na konkursu za 2016/2017 godinu za nabavku invalidskih kolica

 

Svečanosti u MZ Kačarevo osim donatora prisustvovali su i predstavnici Grada Pančeva, Milenko Čučković, član Gradskog veća za socijalna pitanja, rad i zapošljavanje i odbornica Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Pančeva.

Milenko Čučković je podsetio da je Grad Pančevo već sarađivao sa Humanitarnom organizacijom “Čepom do osmeha”, prošle godine kada su uručena kolica detetu iz Jabuke.

Evo danas smo tu da uživamo zajedno u radosti s Aleksom i njegovom porodicom jer su dobili kolica koja će mu olakšati kretanje. Grad Pančevo vodi računa o invalidnim licima, posebno deci, tako što im obezbeđuje kroz projekat ličnog pratioca. Tako smo i Aleksi omogućili da ima ličnog pratioca koji mu pomaže u odlasku i povratku u školu. Zahvaljujemo se organizaciji Čepom do osmeha jer će se ove godine na listi dece koju će donirati nalazi još jedno dete s teritorije Pančeva, kazao je Čučković.

Milica Todorović je naglasila važnu ulogu koju Udruženja žena u naseljenim mestima imaju.

One pored toga što okupljaju žene da kroz aktivizam i svoj volonterski rad obogate svoj društveni život, one imaju vremena i da se bave humanitarnim radom. Žene u Kačarevu deo su velike akcije Čepom do osmeha i takođe prikupljale plastične čepove kako bi deca kojoj je to potrebno došlo do kolica, kazala je Milica Todorović, ispred Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Pančeva.

Aleksa je jedno od dvanaestoro dece izabrano na konkursu za 2016/2017 godinu za nabavku invalidskih kolica.

Nikola Vukelić iz Pančeva u okviru akcije „Čepom do osmeha“ u ovoj godini dobiće aspirator za astmu, a kako je Vanja Petković podsetila, na konkursu mogu da učestvuju sva deca kojoj su potrebna neka pomagala za normalno funkcionisanje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %