Feminizam

Žensko pravo glasa

0 0
Read Time:1 Minute, 10 Second

Na današnji dan, pre 71 godinu žene su SFRJ dobile pravo da glasaju.Opšte pravo glasa je podrazumevani koncepr dekokratije koji je nezamisliv bez jednakosti I ravnopravnosti između muškara I žena na svim izbornim mestima. Kroz istoriju, žene su se borile za svoje pravo glasa, kao I druga prava, bez kojih je današnoj, savremoj ženi život nezamisliv. Ako pogledamo istoriju feminističkog pokreta, onda možemo da kažemo da ovde govorimo o prvom talasu feminizma, koji je zahvatio zahvatio razvijene zemlje u 19. veku i kulminirao u 20. veku.

Fotografija preuzeta sa sajta: http://www.mojatv.rs/89904-zensko-pravo-glasa-foto
Fotografija preuzeta sa sajta: http://www.mojatv.rs/89904-zensko-pravo-glasa-foto

Danas je žensko pravo glasa prihvaćeno u gotovo svim državama sveta, iako i dalje u pojedinim zemljama, iz religijski razloga, žene nemaju pravo da se slobodno izraze.

Danas su žene u formalno-pravnom smislu izjednačene s muškarcima.

Kvote su uvedene i u Republici Srbiji Zakonom o lokalnim izborima iz 2002. godine, kao i Zakonom o izmenama i dopunama zakona o izboru narodnih poslanika, donesenim 25. 02. 2004. godine.

Ženama su bile potrebne decenije i decenije da se izbore za pravo glasa, zbog toga bi trebalo dobro da razmisle šta će da rade sa svojim glasom?. Koja prava žene danas uživaju, a koja sui m samo na papiru?. I zato treba nastaviti borbu gde su naše predhodnice stale, i izboriti jednaka rava za žene I muškarce.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %