Kultura i projekti

Zlatni toranj za film: Toni Erdeman

0 0
Read Time:2 Minute, 44 Second

Međunarodni žiri 23. Festivala evropskog filma Palić 2016, koji je održan u Paliću i Subotici od 16. do 22. jula, radio je u sastavu: rediteljka Ješim Ustaoglu (Turska), predsednica, producentkinja Rina Šildoš (Estonija), glumica Aiste Diržiute (Litvanija), rediteljka Mihaela Kezele (Nemačka), i reditelj Stefan Arsenijević (Srbija), članovi.

Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom (takmičarskom) programu, žiri je doneo sledeće odluke:

ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se nemačkom filmu TONI ERDMAN, u režiji Maren Ade.

toni-erdmann

“TONI ERDMAN priča priču o ocu i ćerki u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu, kroz humor i svežu autentičnost.”

https://youtu.be/imRcz9atLfo

 

PALIĆKI TORANJ ZA NAJBOLJU REŽIJU dodeljuje se Kristijanu Munđijuu za režiju rumunskog filma MATURA.

Matura

“MATURA pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu.”

https://youtu.be/VimmuogOOks

 

Žiri je odlučio da dodeli dva Specijalna priznanja.

Prvo Specijalno priznanje se dodeljuje srpskom filmu DNEVNIK MAŠINOVOĐE u režiji Miloša Radovića za “iznenađujuću crnu komediju sa urnebesnim glumačkim ansamblom i jedinstvenom vizuelnom intencijom koja publiku ne ostavlja ravnodušnom”.

Drugo Specijalno priznanje, za visoka umetnička dostignuća, dodeljuje se poljsko-švedskom filmu LJUBAV JE GORKA u režiji Tomaša Vasilevskog. “Koristeći fragmente iz života četiri žene, sa jakim i upečatljivim vizuelnim stilom, reditelj gradi snažnu priču o usamljenosti i čežnji. ”

Ljubav je gorka

 

Članovi žirija bi želeli da zahvale organizatorima Festivala za njihovu izuzetnu gostoprimljivost koja je učinila da boravak na Festivalu bude nezaboravan. “Bila nam je velika čast da budemo građani ovog predivnog grada kao i deo ove porodice, makar na kratko. Dvanaest izvanrednih filmova u Glavnom (takmičarskom) programu učinili su naš zadatak veoma teškim. Morali smo da napravimo mnogo kompromisa. Želeli bismo da odamo priznanje visokom umetničkom kvalitetu sjajnih filmova: TONI ERDMAN, MATURA, DNEVNIK MAŠINOVOĐE i LJUBAV JE GORKA.”

 

STAZA OD LJILJANA NAJBOLJI FILM U PARALELAMA I SUDARIMA

 

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari 23. Festivala evropskog filma Palić 2016, koji je održan u Paliću i u Subotici od 16. do 22. jula, radio je u sastavu: estonska filmska novinarka Marija Ulfsak-Šeripova, srpska filmska kritičarka iz Beča Marina Rihter i francuska kritičarka Kolet de Kastro.

Pošto je odgledao 10 filmova iz selekcije Paralele i sudari, međunarodni žiri kritike doneo je sledeću odluku:

 

Nagrada za najbolji film dodeljuje se mađarskom filmu STAZA OD LJILJANA u režiji Benedeka Fligaufa.

“Ovaj filmski doživljaj odveo nas je na mesta za koja nismo bili spremni a potom nas vratio natrag. Film je pažljivo režirano delo koje ima mnoštvo različitih slojeva. Gledaoci bivaju uhvaćeni u naročito intimnu porodičnu priču o odnosu između sina i majke. Nekonvencionalna kamera vodi nas od sećanja, koja proganjaju, do jasne svakodnevice, uspevajući da izgradi složenu priču koja osciluje između svesti i podsvesti. ”

Specijalno priznanje žiri je dodelio slovačkom filmu EVA NOVA u režiji Marka Škopa, “divnom, emotivnom filmu koji govori o odlukama, vezama i krivici kao i o njihovom pojavljivanju u obliku životnih prekretnica”.

 

Žiri novoustanovljenog programa Oči u oči, u sastavu: Lara Majkić, Sara Simović, Pavle Menalo, Saša Papić i Viktor Pasterko, pogledao je svih pet evropskih dugometražnih filmova koji su po temama namenjeni mladoj publici, i doneo odluku da NAGRADU ZA NAJBOLJI FILM u ovoj selekciji dodeli bugarsko-grčkoj koprodukciji LEKCIJA u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %