Ljudska prava

Domu zdravlja Subotica predato na korišćenje vozilo

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Organizacija Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) je Domu zdravlja Subotica dala na korišćenje jedno sanitarno vozilo za prevoz izbeglica i migranata. Mila Dujmić Bogdanović, direktorka Doma zdravlja Subotica kaže da Dom zdravlja u Subotici svakodnevno ima pozive za prevoz izbeglica i migranata kako bi im se ukazala neohodna lekarska pomoć. U poslednje vreme sve je više trudnica I dece kojima je pomoć potrebna.

Predsednik Radne grupe za praćenje migracija na teritoriji grada Subotice Milimir Vujadinović je ocenio da se na ovaj način jačaju kapaciteti lokalne samouprave. Ambulantno vozilo na korišćenje dala je  organizacija Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a pre svečane predaje vozila Domu zdravlja je usledio i sastanak sa gradonačelnikom Subotice, Bogdanom Labanom koji je upoznat sa dosadašnjom saradnjom sa Bavarskom I Minhenom I da je bilo reči o budućim projektima.

Pomoć u hrani i vodi od mnogih organizacija i NVO, UNHCR...
Pomoć u hrani i vodi od mnogih organizacija i NVO, UNHCR…

„ Veoma često smo u situaciji da Dom zdravlja ne može da stigne na sve adrese i ovo je jedan korak ka relaksiranju tog problema. Imaćemo priliku da imamo spremno jedno vozilo da deluje i ka onima na Horgošu, Kelebiji i Prihvatnom centru, ali i našim sugrađanima bilo gde da se nalaze”, rekao  je Milimir Vujadinović, predsednik radne grupe za migracije Subotica.

Miodrag Nedeljković, direktor Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) zadovoljan je sa saradnjom sa gradom Subotica.

“IDS ima lekarsku ekipu u Prihvatnom centru I pojavila se potreba u jednom trenutku da se pojača prevoz, transport ljudi koji su u stanju neke potrebe, koji imaju medicinski problem da se prevezu do Doma zdravlja. Mi smo imali jedno vozilo I odlučili smo da damo na korišćenje Subotici”, istakao je Miodrag Nedeljković , direktor Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC)

Veliki problem je to što se ne znaju kriterijumi po kojim Mađarska nekom odobrava azil na osnovu tog boravka na granici, očekujemo uskoro dogovor sa mađarskim kolegama, izjavio je Ivanišević novinarima na radionici o legalnim migracijama i integraciji povratnika u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Državni sekretar dr Nenad Ivanišević kaže da “Balkanska ruta” nije zatvorena jer je od početka godine kroz nju prošlo 102.000 ljudi. Ivanišević je na skupu u Beogradu rekao I da očekuje da se postigne dogovor oko toga da se zahtevi za azil  mogu podnositi u prihvatnim centrima, a ne na improvizovanim kapovima I kapijama  na Horgošu i Kelebiji.

Državni sekretar dr Nenad Ivanišević i član GV zadužen za socijalna pitanja Milimir Vujadinović obišli migrante i izbeglice. Fotografija preuzeta sa sasta www.subotica.com. (Arhiva)
Državni sekretar dr Nenad Ivanišević i predsednik Radne grupe za migracije Milimir Vujadinović obišli migrante i izbeglice. Fotografija preuzeta sa sasta www.subotica.com. (Arhiva)

Na Horgošu trenutno ima 800 ljudi, a na Kelebiji oko 300 i u Prihvatnom centru Subotica 450. Kao problem je izneo da se ne zna po kojim kriterijuma Mađarska odobrava azil na osnovu boravka  na granici.

Ivanišević je isto tako rekao da  Srbija od septembra očekuje novu tranšu novčane pomoći iz Evrope za upravljanje migrantskom krizom, jer očigledno balkanska ruta nije zatvorena.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %