Feminizam

Tamara Mešter: Danas se malo žena odvaži da zakorača u politiku

0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Žene sa svojim znanjem, idejama, energijom i osećajem za pravdu su potrebne u politici i one prave će istrajati bez obzira na sve izazove, smatra potpredsednica Gradskog odbora SPS-a u Subotici Tamara Zagorac Mešter.Ona dalje objašnjava da je uvreženo mišljenje da  je polititika rezervisana isključivo za muškarce,i  da  politika nije sfera društvenog života kojom žene treba da se bave.

“U prilog ovoj konstataciji je činjenica da je učešće žena u politici zakonski definisano a to znači da minimum 30% žena mora biti u parlamentu na svim nivoima.Ostaje uverenje, da zakon nije regulisao ovaj segment zbog usklađivanja sa zakonima EU, ni danas u Srbiji ne bismo imali žene u politici, bar ne u ovolikom broj. Danas, kada se malobrojne žene i odvaže da zakorače u svet politike skrojen po muškim pravilima suočavaju se sa raznim situacijama od nerazumevanja, podsmeha pa čak i omalovažavanja.Takvo shvatanje i tretman žena u politici je rezultat našeg tradicionalnog ( balkanskog) mentaliteta, gde se poslovi i dalje dele na muške i ženske.Iako su žene većinsko stanovništvo u Srbiji a uz to su i obrazovaniji deo stanovništva,retko se dešava da žene dobiju visoke političke funkcije.Ovakvom položaju žena u politici umnogome je doprineo i nedostatak ženske solidarnosti,gde su žene uvek spremne pre da podrže muškarca,  a ne ženu u bilo kakvim inicijativama”, objašnjava Tamara Mešter.

Svaka politička partija uglavnom ima forum žena koji se bavi određenim bitnim društvenim pitanjima. Forum Žena Socijalisticke partije Srbije je poseban oblik organizovanja i delovanja u okviru Socijalisticke partije koji radi na afirmaciji društvenog položaja žena , zaštite prava žena i porodice.

Izbori GrO SPS -2015.
Izbori GrO SPS -2015.

“Forum Gradskog odbora SPS u Subotici postoji od 2011.god. i od tada smo se trudile da skrenemo pažnju i ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju najranjivije grupe u svakom društvu pa i u našem- siromašni,osobe sa psihofizickim smetnjama, žene, deca. U razgovorima sa sugrađanima, problem koji se nametnuo kao prioritet jeste problem nasilja.Generalno, problem nasilja u našem društvu već duže vreme je u porastu a ono se ispoljava na svakom koraku. I to u : u porodici, u školama (vršnjačko nasilje), na poslu (mobing).Ni jedan oblik nasilja ne sme se tolerisati ali nasilje u porodici je najopasnije jer razara osnovnu ćeliju svakog drustva,porodicu, a bez zdrave porodice ne može da bude ni zdravo i perspektivno društvo.Žena kao stub svake porodice mora da bude cenjena, uvažavana i zaštićena od svakog vida nasilja u društvu,a Forum žena Sps-a će nastaviti sa aktivnostima usmerenim na sprečavanju i prevenciji nasilja u porodiciraznim edukacijama koje bi trebalo da pomognu ženama da počnu više da vrednuju sebe za početak”, zaključuje Tamara Mešter Zagorac.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %