Grad Pančevo sufinansira 50% vrednosti projekta, demonstrirajući snažnu posvećenost rešavanju ovog problema.
Ekologija

Počelo uklanjanje ambrozije u Pančevu

0 0
Read Time:3 Minute, 43 Second

Počelo je uklanjanje ambrozije u Pančevu. Reč je o projektu za unapređenje kvaliteta vazduha. Projekat se fokusira na efikasno uklanjanje ambrozije. Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.Predstavila je detalje ove ambiciozne inicijative koja obećava zdraviju budućnost za sve građane Pančeva i okoline.

Savremena oprema i stručnost u borbi protiv opasnog alergena

U okviru projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“, koji se realizuje u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i uz podršku Evropske unije, Pančevo je nabavilo najmoderniju opremu za suzbijanje ambrozije. JKP „Zelenilo“ već aktivno koristi nove kosačice i trimere za mehaničko uklanjanje ove invazivne biljke.

„Ovaj projekat je deo šire inicijative EU za Zelenu agendu u Srbiji,“ objašnjava Banjai. „Naš fokus na ambroziju ima dva ključna razloga: njen polen izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, a sama biljka je prirodni emiter PM čestica koje negativno utiču na kvalitet vazduha.“

Projekat, čija je ukupna vrednost 86.000 dolara, predviđa intenzivno košenje neuređenih zelenih površina sve do septembra. Grad Pančevo sufinansira 50% vrednosti projekta, demonstrirajući snažnu posvećenost rešavanju ovog problema.

„Nabavljena oprema uključuje razne vrste kosačica i trimera koje JKP ‘Zelenilo’ već efikasno koristi,“ ističe Banjai. „Mehaničko uklanjanje ambrozije je započelo, a plan je da se ove aktivnosti intenzivno sprovode tokom cele sezone rasta ove biljke.“

Naučni pristup i edukacija građana kao ključ dugoročnog uspeha

Pored terenskih akcija, projekat stavlja značajan naglasak na naučno praćenje i edukaciju građana. Redovan monitoring polena, koji se u Pančevu sprovodi još od 2010. godine, sada će posebno fokusirati na polen ambrozije.

„Cilj nam je da precizno pratimo efekte našeg rada na terenu,“ objašnjava Banjai. „Monitoring polena će nam pružiti konkretne podatke o smanjenju koncentracije alergena u vazduhu.“

Projekat takođe uključuje sveobuhvatnu edukativnu kampanju. Planirani su digitalni video materijali koji će se distribuirati putem društvenih mreža, kao i javne prezentacije u Pančevu i devet okolnih naseljenih mesta.

„Želimo da svaki stanovnik Pančeva bude naš saveznik u ovoj borbi,“ naglašava Banjai. „Kroz ove edukativne aktivnosti, građani će naučiti kako da prepoznaju ambroziju i efikasno je uklone iz svojih dvorišta i okućnica. Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti zdravije okruženje za sve.“

Grad Pančevo kontinuirano ulaže značajna sredstva u ovu inicijativu. Za tekuću godinu, planirano je 8 miliona dinara za mehaničko uklanjanje ambrozije, 12 miliona dinara za hemijski tretman, i 3,5 miliona dinara za monitoring polena.

„Naši napori već daju vidljive rezultate,“ ističe Banjai sa optimizmom.

„Ukoliko posmatramo period od poslednjih pet godina, možemo videti da su koncentracije polena ambrozije u vazduhu dvostruko manje. Očekujemo da će ovaj novi projekat dodatno uticati na smanjenje tih koncentracija.“

JKP ‘Zelenilo’ na prvoj liniji fronta protiv ambrozije

Na Međunarodni dan borbe protiv ambrozije, JKP „Zelenilo“ je na terenu predstavilo novu, doniranu mehanizaciju. Ovo javno preduzeće je ključni partner Gradu Pančevu u realizaciji projekta, posebno u delu koji se odnosi na praktično uklanjanje ambrozije.

Nova oprema uključuje dva mulčera, dve priključne traktorske kosačice, četiri samohodne rotacione kosačice i dvanaest trimera. Ova mehanizacija značajno će unaprediti kapacitete „Zelenila“ za efikasno suzbijanje ambrozije na javnim površinama.

„S obzirom na povoljne klimatske uslove ove godine, vegetacija je počela ranije, pa su naše ekipe angažovane na suzbijanju ambrozije već od početka juna,“ objašnjava predstavnik JKP „Zelenilo“.

„Naš cilj je da uklonimo ambroziju pre cvetanja i tako sprečimo širenje polena u većim koncentracijama.“

Stručnjaci ističu da je ambroziju teško trajno uništiti zbog visoke klijavosti semena i lakog širenja vetrom. Međutim, redovno košenje do jeseni značajno smanjuje njeno prisustvo i negativne efekte na zdravlje građana.

Projekat „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“ predstavlja sveobuhvatan i naučno utemeljen pristup rešavanju problema ambrozije. Kombinacijom moderne opreme, redovnih terenskih akcija, naučnog monitoringa i edukacije građana, Pančevo postavlja nove standarde u borbi protiv ove opasne alergene biljke.

Katarina Banjai zaključuje:

„Ovaj projekat je samo deo naše šire strategije za unapređenje kvaliteta života u Pančevu. Verujemo da će naši napori ne samo smanjiti prisustvo ambrozije, već i podići svest građana o važnosti očuvanja životne sredine. Zajedno gradimo zdravije i zelenije Pančevo za sve generacije.“

Sa ovom impresivnom inicijativom, Pančevo se pozicionira kao lider u ekološkoj svesti i akciji, postavljajući primer koji bi mogle slediti i druge lokalne samouprave širom Srbije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %