Sarađuj, ne zagađuj" sprovodi UNDP u partnerstvu sa EU, Ministarstvom životne sredine, Ambasadom Švedske, EIB i vladama Švedske, Švajcarske i Srbije.
Ekologija

Stanje životne sredine u svetu i Srbiji

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

U svetu, stanje životne sredine postaje sve alarmantnije. Globalno zagrevanje, gubitak biodiverziteta, zagađenje vazduha, vode i zemljišta predstavljaju ozbiljne pretnje po kvalitet života na planeti. Prekomerna eksploatacija prirodnih resursa, nekontrolisana deforestacija i rast industrijskog otpada dodatno pogoršavaju situaciju.

Peti jun je Svetski dan zaštite životne sredine.Ove godine, kampanja povodom Svetskog dana zaštite životne sredine fokusira se na obnavljanje zemljišta, borbu protiv dezertifikacije i povećanje otpornosti na sušu pod sloganom „Naša zemlja. Naša budućnost. Mi smo #GeneracijaObnavanja“. Kraljevina Saudijska Arabija biće domaćin globalnih proslava Svetskog dana zaštite životne sredine 2024. godine.

Životna sredina je sve ugroženija

U Srbiji, životna sredina se suočava sa brojnim izazovima. Zagađenje vazduha u urbanim sredinama, posebno tokom zimskih meseci, prevazilazi dozvoljene granice i ugrožava zdravlje građana. Neadekvatno upravljanje otpadom i divlje deponije narušavaju ekosisteme i predstavljaju rizik po podzemne vode. Degradacija šumskih područja i gubitak staništa ugrožavaju biodiverzitet.

Iako postoje zakoni i propisi koji regulišu zaštitu životne sredine, njihova primena nije dovoljno efikasna. Nedostatak svesti o značaju očuvanja prirodnih resursa, kao i nedovoljno ulaganje u zelene tehnologije i obnovljive izvore energije, usporavaju napredak u ovoj oblasti.

Rešavanje problema životne sredine zahteva sveobuhvatan pristup i saradnju na globalnom i lokalnom nivou. Neophodno je unaprediti zakonsku regulativu, promovisati održive prakse u industriji, poljoprivredi i energetici, kao i podići svest građana o važnosti očuvanja prirodnih resursa.

U Srbiji je potrebno uložiti napore u smanjenje zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zaštitu šumskih područja i vodnih resursa, kao i podsticanje korišćenja obnovljivih izvora energije. Samo zajedničkim naporima i odgovornim ponašanjem svih aktera u društvu možemo očuvati zdravu okolinu za buduće generacije.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %