Некатегоризовано

Spaljene slatinske livade kod Gornjog Mostonga

0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Spaljene slatinske livade kod Sombora. Na području Predela izuzetnih odlika „Gornja Mostonga“ vatrom zahvaćena velika površina travnatih staništa. Informaciju su dali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stanišić. Na teren su izašli i stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Službeno postupajući zajedno sa inspektorom za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine i pokrajinskim inspektorom zaštite životne sredine, uz dodatna obaveštenja koja su primljena od strane poljočuvara i članova DVD, stručnjaci za zaštitu prirode utvrdili su da je prošlogodišnja vegetacija slatinskih i mezofilnih pašnjaka i livada spaljena na površini od oko 30 hektara na području КO Gakovo, КO Stanišić i КO Riđica, na području grada Sombora.

Usled paljenja, značajno su oštećešena staništa strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja.Kao i samo zaštićeno područje. Na terenu je konstatovano i preoravanje travnih staništa unutar granica zaštićenog područja. Aktivnosti značjane promene morfologije tla (kopanje i promena režima vode na području slatinskog jezera Кruševača.Deponovanje velike količine prošlogodišnjih žetvenih ostataka na njenom obodu), što značajno dodatno ugrožava ovo osetljivo područje.


Ovim putem Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obaveštava korisnike ovog zaštićenog područja, kao i lokalno stanovništvo Stanišića, Svetozara Miletića, severne periferije Sombora, Gakova i Rićice da je neplansko paljenje vatre u granicama Predela izuzetnih odlika „Gornja Mostonga“ iz bilo kog razloga strogo zabranjeno i da može da bude predmet krivične odgovornosti, budući da značajno može ugroziti strogo zaštićene vrste i njihova staništa.


Pozivamo da se, ukoliko se ubuduće ove aktivnosti primete, iste prijave policiji.
PIO „Gornja Mostonga“ obuhvata kompleks različitih, za zaštitu prioritetnih tipova (slatinskih, stepskih, vodenih i vlažnih) staništa između naselja Riđica, Кruševlje, Gakovo, Stanišić, Svetozar Miletić, Sombor, Čonoplja i Кljajićevo sa zaštićenim i strogo zaštićenim divljim vrstama od nacionalnog i međunarodnog značaja. Ukupne je površine 3650,14 ha. Postupak zaštite je oglašen 2019, od kada se ovo područje i smatra zaštićenim.
Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %