Cimeri iz divljine postali su hit tema zahvaljujući kampanji WWF-a, koja naglašava neophodnost očuvanja prirodnih staništa za divlje životinje.
Ekologija

Cimeri iz divljine kampanja WWF-a

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Cimeri iz divljine postali su hit tema zahvaljujući kampanji WWF-a, koja naglašava neophodnost očuvanja prirodnih staništa za divlje životinje.

U srcu ove kampanje je suživot čoveka i divljih životinja. Zbog nesmotrenih ljudskih aktivnosti, sve češće postaju „cimeri“ na teritorijama naseljenim ljudima. Medvedi, vukovi i risovi, nekada vezani za divljinu, sada šetaju gradskim ulicama. Svi oni postavljaju pitanje: da li smo spremni deliti svoje prostorije sa divljim cimerima?

Cimeri iz divljine : šuma i gradovi

WWF-ova kampanja je prvi put osvojila srca u Mađarskoj. Sada je stigla i u Hrvatsku i Srbiju. Regionalna kancelarija WWF Adria donela je odluku da pokaže uspeh kampanje, koja traje tokom januara, na društvenim mrežama, uključujući i podršku poznatih ličnosti poput Maria Valentića i TikTok influensera GOC i STEFANO.

Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije naglašava da su divlje životinje ključne za očuvanje šuma i ekosistema. One imaju iste potrebe kao i mi – hranu, stanište i partnera. No, ljudske aktivnosti narušavaju ovaj sklad, prisiljavajući divlje cimere da traže novo mesto za život, čak i u našim naseljima.

Velike zveri suočavaju se s gubitkom staništa zbog infrastrukturnih projekata, poljoprivrede i drugih pretnji. Ako se ne deluje hitno, divlji cimeri mogli bi preći prag naselja, postajući deo naše svakodnevice.

Kampanja „Cimeri iz divljine“ poziva nas da naučimo čuvati šume i poštovati divlje životinje kako bismo sprečili scenarije koji su prikazani u WWF-ovoj kampanji. Više o kampanji možete saznati na wwfadria.org ili posetiti njihovu Facebook stranicu ovde. Jeste li spremni za divlje cimere?

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %