Jasna Jovićevićević pomera granice.
Feminizam

Saksofonistkinja Jasna Jovićević osvojila nagradu „Draškoci“

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Jasna Jovićević pomera granice.U svetu muzike, retko se susrećemo sa umetnicima koji istovremeno osvajaju srca publike.Pomeraju granice žanrova i doprinose oblasti nauke. Jasna Jovićević, talentovana saksofonistkinja, je upravo takva umetnica. Nedavno je postala dobitnica prestižne nagrade „Draškoci“. Nagrada ima za cilj podsticanje, razvoj i popularizaciju žanra world music u Srbiji.

Odluku o dodeli ove značajne nagrade donelo je Reprezentativno udruženje u kulturi World Music Asocijacija Srbije. Nagrada će biti uručena na spektakularnom festivalu „Pocket Globe“ u Novom Sadu, 10. novembra.Obeležavajući ovu godinu kao još jedan uspeh u karijeri Jasne Jovićević.

Jasna Jovićevićević izuzetna srpska umetnica

Jasna Jovićević je izuzetna srpska umetnica koja se prvo proslavila kao saksofonistkinja.Postajući retka žena-instrumentalistkinja u džez muzici. Međutim, vremenom se razvila u kompleksnu ličnost u sferi umetnosti i nauke. Rođena u Subotici 1976. godine, Jasna je diplomirala džez saksofon na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti.Zatim, magistrirala muzičku kompoziciju na Univerzitetu Jork u Torontu.I na kraju stekla titulu doktora nauka na Univerzitetu Singidunum u Beogradu. Njeno istraživanje se fokusira na fenomenologiju džeza i slobodnu improvizaciju.Istražujući muziku u kontekstu rodne studije. Kroz brojne stipendije, Jasna je sticala iskustvo na rezidencijalnim programima širom Evrope, Sjeverne i Južne Amerike.

Njen talenat nije zadržan samo na džez saksofonu. Jasna Jovićević svira i bas klarinet, flautu i spejsdram.Pokazujući impresivan raspon muzičkih veština. Njeno kompozitorsko stvaralaštvo se ogleda kroz albume kao što su „Informal Shapes,“ „Flow Vertical,“.Zatim, „Zvuk ptica,“ „Invented Reality,“ i mnogi drugi. Pored toga, posvećena je pedagoškom i profesorskom radu na univerzitetskom nivou.Napisala je brojne naučne radove. 2023. godine, objavila je knjigu „Dobro jutro, džezerke“ (Orion Art), zasnovanu na svojoj doktorskoj disertaciji.

Jasna Jovićević premašuje okvire i žanrove

Jasna Jovićević premašuje okvire žanrova, fokusirajući se na svoje lično, unutrašnje impulsne u muzici. Sloboda i otvorenost u njenom izvođenju su kvaliteti koje je razvijala.Delimično inspirisana iskustvom i radom sa Vojinom Mališom Draškocijem. Jasna često ističe značaj ovog iskustva u svom životu i profesionalnoj karijeri.

Nagrada „Draškoci,“ sa svojom poveljom i statuetom, ustanovljena je 2013. godine kako bi podržala, razvijala i popularizovala žanr world music u Srbiji.Dok istovremeno očuvala sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (1945 – 2000). Dosadašnji dobitnici ove prestižne nagrade uključuju imena kao što su Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski.Zatim, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić. Zatim, Veljko Nikolić – Papa Nik.Kao i Đorđe Stijepović, Jelena Popržan, Dorian Jovanović i Dunja Knebl.

Nagrada „Draškoci“ za 2023. godinu će biti uručena Jasni Jovićević u Novom Sadu.I to u SKCNS Fabrici, 10. novembra u 20 sati.Kao deo drugog izdanja festivala „Pocket Globe.“ Nakon svečane dodele nagrade, Jasna će održati koncert pod nazivom „Iluzija slobode“.Predstaviće svoj solo-projekat uz specijalnog gosta, Bojana Bojića (elektronika). Očekuje nas nezaboravna noć muzike i umetnosti.Obeležena talenatima i strašću Jasne Jovićević.

Izvor:danas.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %