Energetika

Solarni paneli: Solarna stara

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Solarni paneli, prvi u Srbiji, osvetljavaju budućnost ovih zaboravljenih dragulja. Na vrhovima Temske i u srcu Dojkinci, sunčeva čarolija je isplela svoju mrežu. Energetska zadruga Elektropionir postigla je čudo – zajedno sa lokalnim zajednicama i Gradom Pirotom. Postavili su temelje Solarnoj Stari, pionirskom poduhvatu u oblasti obnovljive energije.

Solarni paneli na javnim zgradama

Pre godinu dana, priča je započeta. Donatorska kampanja, mešavina samopomoći i građanske solidarnosti, prikupila je sredstva za prve zadružne solarne elektrane. Iz sanjarske faze do tehničkog bljeska, projektna dokumentacija za dve 5 kW elektrane je izrađena. Oprema je nabavljena, a ugovori su potpisani sa gradom i mesnim zajednicama. Ovaj jedinstveni sporazum omogućava postavljanje solarnih panela na javne zgrade i doniranje prihoda od prodaje energije zajednici. Novac će teći kroz vene lokalnih udruženja i organizacija, podstičući razvoj zajednice u narednih četvrt veka.

Svetlo na kraju tunela nije samo fraza – u maju su stigli uslovi za projektovanje i priključivanje, građevinske dozvole su stigle. Krovovi mesnih zajednica Temska i Dojkinci sada krase solarni paneli. Ova nova era energije, u kojoj je svako sunčanu kapljicu pretvorio u dragocenost, pokazuje da energija može biti čista i kolektivna.

Ipak, put do pune energetske efikasnosti nije završen. Pred energetskom zadrugom stoji dva koraka. Prvo, Elektrodistribucija mora dati zeleno svetlo i izgraditi priključke za elektrane. Nakon toga, ugovor sa snabdevačem će osigurati otkup prve zadružne energije.

Projekat Solarna stara

Projekat Solarna Stara je više od tehnologije. To je manifestacija volje da se izgrade mostovi ka energetskoj budućnosti. Elektropionir poručuje da svaki građanin može biti stub održivosti, a ovo nije rezervisano za velike investitore.

Godina za nama bila je međunarodno svetlo. Solarna Stara je blistala na konferencijama i skupovima REScoop, evropske energetske zadruge. Elektropionir je bila ponosna srpska predstavnica.

Zašto baš Staroplaninski kraj? Snaga lokalnih zajednica i podrška Srbije omogućili su očuvanje ovog prirodnog čuda. Kako bi zaustavila gradnju neodrživih malih hidroelektrana. Umesto toga, sunčeva svetlost sada energizuje sve.

Solarna Stara nije samo svetla tačka na horizontu. To je model koji širi ruke drugim gradovima i inicijativama u Srbiji, pozivajući ih da zajednički zagreju put ka energiji budućnosti, energiji iz obnovljivih izvora.

izvor: srda.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %