Skup za obnovljivu energiju
Energetika

Nemačka: Da se pređe na obnovljivu energiju

0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

Nemačka je pozvala vlade širom sveta da pred sobom postave ambiciozni cilj prelaska na obnovljivu energiju. Tako bi odzvonilo eri fosilnih goriva i sprečio opasno zagrevanje klime u svetu, navodi beta.rs

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je na početku dvodnevne konferencije o klimi u Berlinu da svet mora drastično smanjiti emisiju gasova. Oni izazivaju efekat staklene bašte kako bi ograničio globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

„Znamo da nisu sve države spremne za to. Zato želim da otvorim debatu o tome da li treba i možemo li postići taj cilj o obnovljivim izvorima energije na sledećoj konferenciji o klimi“, rekla je ona.

Rok za ukidanje fosilnih goriva i prelazak na obnovljivu energiju



Predlog šefice nemačke diplomatije sasvim je različit od prethodnih pokušaja da se odredi rok za postepeno ukidanje fosilnih goriva. Predlog je naišao na jak otpor država koje izvoze naftu i gas.

Umesto toga, Berbok je predložila da se posebnom tehnologijom prikuplja i skladišti ugljenik. Na taj način se smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu.

Stručnjaci kažu da je takva tehnologija još u eksperimentalnoj fazi. Kao i da bi mogla zahtevati ogromne investicije na račun jeftinijih alternativa. Poput solarne energije i energije vetre.

Obnovljivu energiju ne podržavaju Emirati



Ta ideja je naišla na hladan odgovor Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će biti domaćini ovogodišnjeg samita UN o klimi.

„U pragmatičnoj, pravednoj i dobro vođenoj energetskoj tranziciji, moramo biti laserski fokusirani na postepeno ukidanje emisije fosilnih goriva. Dok postepeno povećavamo održive, pristupačne alternative bez ugljenika“, rekao je bivši izvršni direktor naftne kompanije koji će predsedavati samitom, Sultan al-Džaber.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, pozvao je na prestanak upotrebe svih fosilnih goriva. Ukoliko to ne bude urađeno, nije moguće postići ograničenje porasta temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. 

Borci za zaštitu životne sredine kažu da takođe treba naći rešenja za milione radnika u industriji uglja. kao i nafte i gasa koja bi bila ugašena. Isto tako, i za milijarde ljudi širom sveta koji se oslanjaju na jeftina fosilna goriva.

Diplomate na sastanku u Berlinu takođe će razgovarati o tome kako povećati oblike finansijske pomoći zemljama u razvoju koje su najteže pogođene klimatskim promenama.

Berbok je izjavila da će obećanje da će bogate zemlje davati 100 milijardi dolara godišnje siromašnim zemljama ispuniti svoj cilj.

izvor:zelenasrbija

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %