Ekologija

Mužjak persijskog leoparda usmrtio ženku

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Mužjak persijskog leoparda na očigled posetilaca usmrtio ženku. Samo mesec dana ranije mrežasti piton je udavio, pa progutao majmunicu straru 12 godina. Oba incidenta su se dogodila u Zoovrtu Palić.

 “Incident se dogodio 10.decembra 2022.godine ujutro. Timaritelji su pustili leoparde i sve je bilo uobičajeno. Najverovatnije da je bilo vreme parenja i za ovu vrstu, nije redak slučaj da u toku parenja mužjak usmrti ženku.Koordinatori programa za razmnožavanje leopard sun as na to i upozoravali svakako.Reč je o EEP program za razmnožavanje zaštićenih ugroženih vrsta širom sveta koji organizuje  EAZA– Evropska asocijacija za zoološke vrtove i akvarijume.U tom program smo od 2020.godine, kada je u naš vrt stigao  mužjak, a ženska je 2016.godine”, Marko Lazić, veterinar u Zoološkom vrtu Palić.

Piton pojeo majmunicu

Direktorka Zoološkog vrta Palić, Sonja Mandić objašnjava da se početkom novembra dogodio još jedan incident.

“Početkom novembra ove godine primili smo u prihvat šest zmija i jednu bebu kajmana i malog majmuna marmozeta. Prilikom smeštaja određeni su terarijumi koji ispunjavaju sve uslove propisane Pravilnikom o držanju i evidentiranju divljih životinja u zatočeništvu. Inače, tu smo držali godinama zmije i veće od tog mrežastog pitona”, rekla je direktorka Zoološkog vrta Palić i dodala:

“Nažalost, prilikom smeštaja životinja u terarijume jedna životinja je uspela da se izmigolji kroz vrata, odnosno pored bravice koja zaključava terarijum i pređe u susedni prostor. Kada je osoblje i veterinar stavio celu situaciju pod kontrolu za našu tamarinku je bilo kasno.Piton je usmrtio malog majmuna. Piton je bio dug oko jednog metra, a majmunica je mala i teži oko 350 do 400 grama. Tako da je nastradala. Na svu sreću ovakvi incidenti nisu česti. Svakodnevno timaritelji, veterinary i radnici proveravaju bezbednost kaveza. S obzirom da su u pitanju divlje životinje i stižu iz prihvata, mi ne znamo njihovu prirodu i kako su do sada držane”, zaključuje Sonja Mandić.

Inače, mrežasti piton u Zoovrt Palić stigao putem inspekcijske zaplene.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %