Ekologija

Održan čas o reciklaži i cirkularnoj ekonomiji

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Održano je predavanje o reciklaži, cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju učenicima srednje Tehničke škole “23. maj” u Pančevu.

Predavači su bili Silvia Božo iz preduzeća “Ekostar pak” – nacionalnog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, Jovanka Dakić ispred MC “Karika, umetnost, nauka” iz Pančeva i Lea Eror, učenica trećeg tri razreda srednje Tehničke škole u Pančevu, na smeru tehničar za zaštitu životne sredine.

U prvom delu predavanja prisutni đaci od predstavnice “Ekostar paka” čuli su više o reciklaži i razdvajanju otpada u školi. Kao i njenoj ulozi u zaštiti životne sredine. Cilj je da uvide značaj selektivnog odlaganja otpada i ulogu pojedinca u tom procesu.

“Hoću da ZNAM kako i zašto ZELENO da postupam”

Lea Eror je predstavila projekat “Hoću da ZNAM kako i zašto ZELENO da postupam”. Cilj projekta je da se prvenstveno na nivou srednjih škola na teritoriji Grada Pančeva obezbedi edukacija. To podrazumeva i vršnjačku edukaciju, na teme reciklaže, cirkularne ekonomije i održivog razvoja. I to na način da mladi nauče osnovne pojmove i osveste svoju ulogu i lični doprinos svakoga dana, na lokalnom nivou. Kao i o povezanosti promene navika sa sprovođenjem ideja koje će doprineti efikasnijem korišćenju resursa. Zatim, smanjenju i ponovnoj upotrebi otpada u procesima proizvodnje, a što će doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Sve to će ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji.

Jedan od specifičnih ciljeva jeste povezanost i „osvežavanje“ akcije „Sakupi uštedi vredi“ sa edukacijom. Ideja je da se uključe i učenici u organizovano izdvajanje ambalažnog otpada iz komunalnog otpada na mestu nastanka i saradnja sa lokalnom upravom i preduzećima.

Napominje se da se, po završetku ovog projekta, aktivnosti i saradnja sa JKP “Higijena” Pančevo nastavljaju u školama na osnovu zaključenih ugovora o preuzimanju i prodaji ambalažnog otpada za reciklažu.

Posteri o reciklaži

U okviru projekta sastavljen je program edukacije, pripremljeni su i odštampani posteri koji će biti uručeni svakoj srednjoj školi. U planu su i radionice i u drugim školama.

Jovanka Dakić iz Udruženja MC “Karika umetnost nauka” kaže da su očekivani rezultati povećanje nivoa svesti o primarnoj separciji otpada kod srednjoškolske populacije na teritoriji Grada Pančeva. Kao i praktična primena izdvajanja ambalažnog otpada u školskom prostoru.

“Takođe su očekivani rezultati i usvajanje novih znanja i postupanja na teme reciklaže, cirkularne ekonomije i održivog razvoja. I to na način da su srednjoškolci prihvatili osnovne pojmove i osvestili svoju ulogu i lični doprinos svakoga dana na lokalnom nivou. Kao i o povezanosti promene navika sa sprovođenjem ideja koje će doprineti efikasnijem korišćenju resursa. Zatim, smanjenju i ponovnoj upotrebi otpada u procesima proizvodnje. To će doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, što će ubrzati zelenu transformaciju privrede i društva, odnosno sprovođenje Zelene agende u Srbiji”, rekla je Dakić.

Nosioci aktivnosti su članovi Udruženja MC „Karika umetnost nauka“ Pančevo, a učesnici su predstavnici srednjih škola na teritoriji grada. Zatim, predstavnici lokalnog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, JKP „Higijena“ Pančevo, RCT “Mihajlo Pupin“ Pančevo, Ekostar Pak doo.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %