Ekologija

Izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom

0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Najavljene izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, dovešće do otklanjanja pojedinih nedostataka zakonskog akta. Njihovo usvajanje planirano do kraja tekuće godine. Predsednik Udruženja reciklera Srbije Nikola Egić ističe da je Ministarstvo zaštite životne sredine u postupku javne rasprave prihvatilo većinu predloga industrije posebnih tokova otpada.
„Prihvatanje predloga Udruženja reciklera Srbije i pojedinih subjekata iz drugih oblasti upravljanja otpadom pokazuje postojanje dijaloga između privrede i resornog ministarstva. Uvažavanje predloga koji su upućeni u cilju unapređenja sistema upravljanja otpadom. Ipak, u dugogodišnjoj primeni važećeg zakona pokazali su se njegovi brojni nedostaci. Zbog čega se nadamo da se u nastavku zakonodavne procedure mogu rešiti i dodatna otvorena pitanja. Pitanja koja se tiču same industrije, ali i procedura i nadležnosti različitih nivoa vlasti. Rešavanje ovih pitanja, zajedno sa najavljenim izmenama Zakona o zaštiti životne sredine, koje se odnose i na uređivanje postupka isplate podsticaja za zbrinjavanje posebnih tokova otpada, mogu stvoriti preduslove za narednu fazu razvoja naše industrije i nastavak njenog kontinuiranog rasta”, rekao je Egić.

Slajd je preuzet iz prezentacije Ivana Nikolovski, a govori o reciklažnom procesu.

U prvih devet meseci zbrinuto 97.000 tona otpada


U prvih devet meseci 2022. godine zbrinuto je preko 97 hiljada tona posebnih tokova otpada. Pokazuju podaci Udruženja reciklera Srbije.
„Ministarstvo zaštite životne sredine sprovelo je tokom 2022. godine konkurse za poslednji kvartal prethodne i tri kvartala tekuće godine. Čime su posle mnogo godina nestabilnosti, drugu godinu za redom blagovremeno plaćena sredstva za tretman opasnog otpada. Rezultati industrije posebnih tokova otpada u prva tri kvartala oslikavaju kako stabilno finansiranje. Kao i predvidivo poslovanje dovode do pozitivnih rezultata. Najznačajnije je da država na ovaj način obezbeđuje zbrinjavanje otpada u skladu sa zakonom i evropskim standardima. Tako se sprečava nekontrolisano ispuštanje toksičnih materija u životnu sredinu. To predstavlja najbolji način brige za javno zdravlje naših građana i životnu sredinu uopšte”, rekao je Egić.

Stabilno poslovanje značajno u kriznim vremenima


Egić je istakao i da je stabilno poslovanje i kontinuiran rast mlade i perspektivne industrije kakva je reciklažna ima poseban značaj u kriznim vremenima.
„U uslovima ubrzane inflacije i ozbiljnih znakova usporavanja privredne aktivnosti u globalnim okvirima, od velike važnosti su sve grane koje mogu da održe. Posebno one koje mogu da povećaju aktivnost. Reciklažna industrija, koja upošljava više od 15 hiljada ljudi, ove godine zabeležila je i rast zaposlenosti od 9 procenata. Uz nastavak ulaganja države u infrastrukturu i unapređenje pravnog okvira za upravljanje otpadom, stvaraju se uslovi da ova industrija pokaže sve svoje kapacitete i nastavi trendove rasta i u otežanim uslovima“, zaključuje se u saopštenju.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %