Mala škola flore i faune

Povećano područje Parka prirode Palić

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Novom revizijom povećano zaštićeno područje Parka prirode „Palić“. Na novih 12 hektara obuhvaćene zelene površine i stara stable.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode obavio je na zahtev Grada Subotice postupak revizije zaštite prirodnog područja 3. kategorije Parka prirode “Palić”.

Park prirode „Palić“. Foto: Sandra Iršević

Granice zaštićenog područja su proširene na javnu površinu novoformiranog zelenog pojasa uz obalu Palićkog jezera. Parcele u urbanizovanom delu turističke zone, predviđene za izgradnju objekata, izuzete su iz zaštite.

Foto: http://www.palic-ludas.rs/

Revizijom je prostor pod zaštitom povećan za 12,35 ha i obuhvata jezero i njegov obalni pojas, uključujući i uređene zelene površine centralnog dela banjskog prostora, kao i pojedinačna stara stabla u zaštitnoj zoni Parka prirode.

Jezero i ostaci prirodnih staništa uz obalu omogućuju opstanak brojnim zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama vodozemaca, gmizavaca i sisara, a imaju i važnu ulogu za odmaranje, ishranu i zimovanje vodenih ptica.

Parkovi i ostale zelene površine područja takođe se ističu biološkom raznovrsnošću.

PP „Palić“ se prostire na više od 725 hektara na subotičkim katastarskim opštinama Novi grad, Donji grad i Palić, a 93,2 posto površine je javno vlasništvo.

Zbog snažnih antropogenih uticaja iz neposrednog okruženja, oko zaštićenog područja je određena zaštitna zona od 986 hektara.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Projekat „Mala škola flore i faune“ se realizuje uz podršku grada Subotica – Sekreterijata za zaštitu životne sredine. Za sadržaj priloga i članaka odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”. Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove lokalne samouprave Subotica.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %