Ekologija

„KRETANJE – Parada bicikala“: sport i kultura

0 0
Read Time:2 Minute, 35 Second

Biciklističkom turom „KRETANJE – Parada bicikala“, dugom sedam kilometara, sinoć je u Bačkoj Palanci svečano otvoren 28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade.

Nakon svečane parade, usledio je vatreni performans, a potom i sam čin ceremonije otvaranja. Skrenuta je pažnja na važnost svih problema kojima je zajedničko kretanje. Četiri najvažnije teme o kojima se govori na FEP-u: su izbeglička kriza, ekološka kriza, ograničenje putovanja i sloboda pokreta u prirodi.

Prisutne je pozdravila direktorka FEP-a Sonja Petrović i zahvalila svim volonterima, učesnicima, organizatorima i publici, nekima koji su tu već skoro 30 godina, a i svima onima koji su tu prvi put:

Uprkos brojnim izazovima, i ove godine uspeli smo da dovedemo pozorište u naš grad. Baš kao i puž koji na leđima nosi svoju kućicu, tako i mi godinama migriramo. Imamo jasan put i cilj, a to je put pozorišta. Uživajte u ova četiri festivalska dana i pomno upijajte svaki segment programa. Nadamo se da ćete i se i sa 28. FEP-a vratiti puni utisaka i novih znanja i saznanja.“, poručila je Petrovićeva.

Kroz pozorište o bitnim temama

Na otvaranju Festivala obratila se Marianne Gade Topac, visa savetnica za politiku i konzularna pitanja Ambasade Danske u Srbiji. Osvrnula se na važnost postojanja organizacija kao što je FEP u malim sredinama:

Čast mi je biti gost na ovakvom Festivalu, koji uprkos ograničenjima koje postavlja mala sredina, uspeva da dovede trupe iz čitavog sveta, a posebno mi je drago što na Festivalu nastupa i internacionalna trupa Ikarus, uz koju sam i ja zavolela pozorište. Hvala vam što postojite i nadam se da se vidimo i sledeće godine!“

Gostima se obratila i direktorka KC Bačka Palanka Olja Nađ, kao predsednik SO Bačka Palanka Milan Čavić. Kao predstavnici važnih institucija u Bačkoj Palanci istakli su značaj FEP-a i poručili da će njihova podrška svake naredne godine biti sve veća.

10 predstava u takmičarskom programu

Festival je svečano otvoren autorskom pesmom „Čistimo planetu“ šestogodišnje Lole Urban, unuke osnivačice Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade, uz poruku značaja očuvanja naše planete.

Nakon ceremonije otvaranja odigrana je prestava „Odjeci slavlja“ internacionalne trupe Ikarus Stage Arts. Nakon programa za decu usledio je muzički program na kom su nastupili predvodnici alternativne rok scene grupa Repetitor i dobropoznati Bačkopalančani Santos Brothers.

28. FEP održava se do nedelje 21. avgusta. U okviru takmičarskog programa biće odigrano 10 predstava pozoršnih trupa iz zemlje, regiona, Slovenije, Austrije i Danske. Najbolja predstava biće nagrađena nagradom „Dobro drvo“ u tri kategorije – nagrada stručnog žirija, koji ove godine čine koreografkinja Jovana Rakić, umetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica i pedagoškinja i aktivistkinja za ljudska prava Maša Avramović, nagrada dečijeg žirija i nagrada publike. Osim takmičarskog programa, priređen je celodnevni edukativni i kreativni program – radionice, tribine, projekcije filmova, kao i večernji muzički program.

28. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od strane Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond. FEP su podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Opština Bačka Palanka.

Više informacija pronađite na www.fep.org.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %