Ekologija

Iz reke Odre izvađeno 40 tona uginule ribe

0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Iz reke Odre izvađeno je 40 tona uginule ribe. U gornjem toku reke Odre na teritoriji Poljske krajem jula zatrovala ih je nepoznata supstanca. Ostale trule na dnu reke ili na srednjem i donjem toku na nemačkoj strani granice, navodi agencija Beta.

Najviše otrovanih riba, poljske službe, vojnici i pripadnici teritorijalne odbrane, koji su preuzeli akciju sanacije, sada vade iz reke na severu u donjem toku u Zapadnoj Pomeraniji. Tamo su postavljene specijalne brane sa mrežama. To je saopštio je krizni štab koji je zbog nezapamćene ekološke katastrofe krajem prošle nedelje formirala poljska vlada. Još uvek se ne zna šta i ko je zagadio Odru, policiji su stigle 72 prijave od gradjana sa informacijama o mogućim krivcima. Premijer Mateuš Moravjecki objavio da šef policije daje nagradu od 214.000 evra onome ko pomogne da se trovači Odre nadju.

Poljske službe i tužilaštvo u Vroclavu, koje vodi istragu. Proveravaju preduzeća od Donje Šlezije na jugozapadu Poljske i dalje ka severu duž toka Odre.

U prvim uzorcima vode početkom avgusta otkrivena je neuobičajeno visoka koncentracija kiseonika, atipična za letnji period. Takođe i organsko jedinjenje mesitilen koje se koristi izmedju ostalog i kao razredjivač i toksičan je za organizme u vodama.

Nagrada za onog ko otkrije zločinca prema prirodi

Kasnije uzeti uzorci i dalje na srednjem i donjem toku Odre kod ušća u Baltičko more nalaz te otrovne supstance nisu potvrdili. Samo opasno visoku koncentraciju kiseonika dok je nemačka Inspekcija životne sredine, koja je kao i poljska pokrenula istragu, otkrila povećan salinitet.

„Do sada analize uzoraka nisu potvrdile prisustvo toksičnih materija. Analiza uzoraka mrtvih riba nije potvrdila prisustvo žive i teških metala. Do sada je uzeto 150 uzoraka, deo ćemo poslati u inostrane laboratorije. Sada se u uzorcima traži 300 otrovnih materija, prvo da li ima pesticida“, kazala je sinoć poljska ministarka životne sredine Ana Moskva na zajedničkoj konferenciji za novinare u Šćećinu sa nemačkom ministarkom životne sredine Štefi Lemke.

Nemačka ministarka kazala je da je potresla ekološka katastrofa na Odri.

„Suočeni smo sa nevidjenom katastrofom u prirodi. Ne znamo kako i koliko dugo će imati uticaja na životnu sredinu. Trenutno nema rizika od zagadjenja pijaće vode duž Odre. Sada moramo da minimalizujemo štetu. Moramo da utvrdimo krivce za katastrofu“, kazala je Lemke.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki obećao je da će se krivac naći i biti oštro kažnjen, ma ko on bio.

„Želimo da pronadjemo i kaznimo krivce tog ekološkog zločina o kome je najverovatnije reč. Velika je verovatnoća da je neko izlio opasne supstance koje su izazvale katastrofalne efekte. Odredjena je posebna nagrada za to da se što brže dodje do toga ko je krivac. Moja obaveza nije da samo otkrijemo i kaznimo krivce već i da što brže minimalizujemo štetu“, kazao je poljski premijer u petak u Gožovu Vjelkopoljskom.

izvor i foto: agencija Beta

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %