Uto. avg 9th, 2022

Koi-japanski šaran ili kraljevski šaran omiljeni je ljubimac kod dece, ali i odraslih. Pored toga često se koristi za i kao ukrasna riba u baštenskim jezerima.Laslo Vereš iz Čantavira sela nedaleko do Subotice je iz ljubavi prema ribama počeo da se bavi uzganjem koi šarana. Bavi se poljoprivredom, ali najviše vreme i ljubavi posvećuje svom hobiju. Još kao dete voleo je da peca i  sve ribe koje je ulovio donosio je kući uzgajao ih je u malom jezercetu koje napravio.Danas ima osam basena gde uzgaja preko 20.000 koi šarana. Ove ribe izgledaju kao velike zlatne ribice,  ali nisu svi kojii isti.

Basen sa koi šaranima u kući Lasla Vereša.

Vereš: Zaljubio sam se u koi šarane

Vereš je od hobija napravio biznis, a ovo je jedna od retkih registrovanih farmi u Srbiji.

“Uvek sam se interesovao za ribe. Kada sam pronašao koi šarane zaljubio sam se u njih.Više od 20 godina bavim se uzgojem riba, a oko 15 koi šarana. Kao dete išao sam na pecanje. Sve ribe koje sam izlovio doneo sam kući da ih uzgajam. Prvo jezerce napravio sam još kao dete i svake godine sam ga uređivao i danas imam osam jezerca”, rekao je Laslo Vereš, uzgajivač koi šarana.

Ovim japanskim ribama potrebna je posebna pažnja. Pogotovo oko održavanja basena i vode koja se prečišćava biološkim metodama. Vereš kaže da je u pitanju sistem reciklaže vode. Od godinu dana u basenima ima 20,000 ribica, zatim 50 matica. Od dve godine oko 300 komada,  a najmanjih riba od nekoliko nedelja ima preko 10.000.

Hranjenje specijalnom hranom.

“Matice i ribice od godinu dana hranim jednom na dan. Najmanje ribice dobijaju četiri puta na dan hranu i to ne samo veštački ili mešanu, nego i živu i dafnieje”, dodaje Laslo Vereš, uzgajivač koi šarana.

Laslo je iz Šri Lanke je naručio jaja od dafnija i napravio svoju koloniju buva. Koristi ih za hranjenje ribica. Inače, koi šarani su nacionalna riba Japana. Uzgajaju se kako bi bili ukras u baštenskim jezercima ili kao ljubimci.Laslo želi da barem jednom u životu učestvuje na najvećem takmičenju u Japanu posvećenom koi šaranima gde je ova riba prodata za 1,8 miliona dolara. Isto tako, želi da  veliku farmu i japanski vrt koji bi bio otvoren za turiste.

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.