Ekologija

Koi šaran simbol Japana

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Koi-japanski šaran ili kraljevski šaran omiljeni je ljubimac kod dece, ali i odraslih. Pored toga često se koristi za i kao ukrasna riba u baštenskim jezerima.Laslo Vereš iz Čantavira sela nedaleko do Subotice je iz ljubavi prema ribama počeo da se bavi uzganjem koi šarana. Bavi se poljoprivredom, ali najviše vreme i ljubavi posvećuje svom hobiju. Još kao dete voleo je da peca i  sve ribe koje je ulovio donosio je kući uzgajao ih je u malom jezercetu koje napravio.Danas ima osam basena gde uzgaja preko 20.000 koi šarana. Ove ribe izgledaju kao velike zlatne ribice,  ali nisu svi kojii isti.

Basen sa koi šaranima u kući Lasla Vereša.

Vereš: Zaljubio sam se u koi šarane

Vereš je od hobija napravio biznis, a ovo je jedna od retkih registrovanih farmi u Srbiji.

“Uvek sam se interesovao za ribe. Kada sam pronašao koi šarane zaljubio sam se u njih.Više od 20 godina bavim se uzgojem riba, a oko 15 koi šarana. Kao dete išao sam na pecanje. Sve ribe koje sam izlovio doneo sam kući da ih uzgajam. Prvo jezerce napravio sam još kao dete i svake godine sam ga uređivao i danas imam osam jezerca”, rekao je Laslo Vereš, uzgajivač koi šarana.

Ovim japanskim ribama potrebna je posebna pažnja. Pogotovo oko održavanja basena i vode koja se prečišćava biološkim metodama. Vereš kaže da je u pitanju sistem reciklaže vode. Od godinu dana u basenima ima 20,000 ribica, zatim 50 matica. Od dve godine oko 300 komada,  a najmanjih riba od nekoliko nedelja ima preko 10.000.

Hranjenje specijalnom hranom.

“Matice i ribice od godinu dana hranim jednom na dan. Najmanje ribice dobijaju četiri puta na dan hranu i to ne samo veštački ili mešanu, nego i živu i dafnieje”, dodaje Laslo Vereš, uzgajivač koi šarana.

Laslo je iz Šri Lanke je naručio jaja od dafnija i napravio svoju koloniju buva. Koristi ih za hranjenje ribica. Inače, koi šarani su nacionalna riba Japana. Uzgajaju se kako bi bili ukras u baštenskim jezercima ili kao ljubimci.Laslo želi da barem jednom u životu učestvuje na najvećem takmičenju u Japanu posvećenom koi šaranima gde je ova riba prodata za 1,8 miliona dolara. Isto tako, želi da  veliku farmu i japanski vrt koji bi bio otvoren za turiste.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %