Energetika

„ENERGETIKA SRBIJE: REŠENJA ENERGETSKE KRIZE”

0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

„ENERGETIKA SRBIJE – IZAZOVI I REŠENJA ENERGETSKE KRIZE” naziv je ovogodišnjeg foruma. U planu je da se skup održi 13. i 14. septembra 2022.godine. Nakon pet godina dodele priznanja TOP ENERGY za najuspešnije izvedene projekte u oblasti energetike organizatori nastavljaju sa prepoznavanjem zaslužnih pojedinca za razvoj naučno-stručne misli u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi. Uprkos prethodnoj pandemiji i aktuelnoj krizi, aktivnosti nisu zamrle ali se sprovode intenzivno u otežanim uslovima.
„Duži period Republika Srbija ulaže posebne napore u procesu unapređenja sopstvene energetike, odnosno, energetske bezbednosti i izgradnje infrastruktura. Koje treba da zadovolje rastuće potrebe za energijom. Gotovo identični procesi se dešavaju i u zemljama regiona Jugoistočne Evrope. Potvrđujući još jednom činjenicu da niko na ovom prostoru ne može da dozvoli svoju pasivnost. Kao ni da postane izolovano energetsko ostrvo. Izmenom i dopunom neke zakonske regulative nagoveštava se veoma značajan proces decentralizacije energetske proizvodnje. Kao i aktiviranja privatne inicijative na izgradnji malih postrojenja za proizvodnju električne energije“, piše u saopštenju.

Biće reči i o povećanju energetske efikasnosti u zgradarstvu.

To su teme koje svakako želimo da u potpunosti eleboriramo i damo svoj doprinos unapređenju efekata primene mera za povećanje energetske efikasnosti. Kao i većoj upotrebi obnovljivih izvora energije. Posebno će biti interesantno novo otvaranje društvenog i stručnog dijaloga na temu upotrebe nuklearne energije u novim tehnološkim rešenjima. U smislu potencijala za trajnu supstituciju fosilnih izvora energije. Sve su to koraci koji vode ka dekarbonizovanom društvu“, navode organizatori.

Energetika Srbije i nova rešenja

Opredeljenje Programskog odbora XV Foruma (pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine u koorganizaciji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Privrednom komorom Vojvodine) jeste da ovogodišnji fokus ispolji na što je primenjivijoj identifikaciji konkretnih procesa i projekata u oblasti energetike. Kao i njihovog energetskog unapređenja kroz primenu novih tehnologija i rešenja.

Sve to vodi ka postizanju postavljenih zajedničkih evropskih ciljeva. Ti ciljevi su jasno iskazani u EU energetskoj mapi puta 2050, koja nudi veoma inovativan pristup u postizanju konačnih ciljeva i smelom kvantifikovanju tih ciljeva uz projekciju u sadašnjost. Cilj je da se sagledaju celokupne potrebe promena ekonomskog i društvenog sistema koje će nas odvesti do tih ciljeva. Takav pristup zahteva veoma dinamične i fleksibilne energetske politike svih koji žele da pripadaju korpusu uspešnih nacija.

Na primer, za prosečno domaćinstvo od četiri člana jedan solarni kolektor obezbeđuje 70 % potrebne energije u toku godine i ostvaruje se ušteda u grejanju od 40%.

Neophodno stvaranje novog kvaliteta

Osim toga za uspeh su presudni dobro kontrolisani mehanizmi nadzora realizacije tih politika. To su preduslovi dinamičke promene politika i stvaranja novog kvaliteta. Ova kvalitet se ogleda u stalnim promenama i prilagođavanjima kriznom okruženju.
„Naša je zajednička vizija da ovogodišnji dvodnevni rad Foruma, kredibilitetom budućih prezentovanih koncepata, tehnoloških rešenja i naučnih i stručnih radova, treba da podstakne kreativnije i konkretnije korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji na ovim prostorima. Zatim, da dodatno pokrene saradnju i razvoj energetike u zemljama regiona i usmeravanje naše budućnosti ka visokim ciljevima EU energetske mape puta 2050“, navodi se u saopštenju.
Prvi dan Foruma biće posvećen razmatranju i aktualizaciji potrebnih aktivnosti u procesu ostvarivanja usvojene energetske strategije. Kao i ukazivanju na neophodne promene u uslovima novog „normalnog“ stanja koje je pred nama.
Prilikom svečanog otvaranja Foruma biće dodeljena priznanja TOP ENERGY 2022, za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama Jugoistočne Evrope. Zatim, zaslužnim pojedincima, u protekloj godini. U svim radnim sesijama, nakon prezentacija, biće otvorene panel-diskusije, koje u konačnom zajedničkom zaključku treba da ponude jasne poruke o mogućem dinamičnijem održivom razvoju energetskog sektora u Srbiji i regionu do 2050. godine.
Drugi dan Foruma, uz ko pokroviteljstvo Privredne komore Vojvodine, posebno će biti usmeren na razmatranje ostvarenih poslovnih projekata iz zemlje i inostranstva. Tema sesije je: „REALIZOVANI PROJEKTI U OBLASTI ENERGETIKE, ENERGETSKE EFIKASNOSTI, OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I UPRAVLJANJA ENERGIJOM“.
Biće štampano specijalno izdanje EKOlista u kojem će, osim opštih informacija, biti publikovano i nekoliko radova po pozivu. Ti radovi će biti dostupni u elektronskoj formi kao dodatak.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %