Ekologija

Pošumljavanje subotičkih puteva

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Pošumljavanje subotičkih puteva planirano krajem novembra. Udruženje građana „Zelena oaza – Subotica“ u saradnji sa organizacijom ITSubotica2030, realizovaće zajedničku akciju podizanja drvoreda na dve lokacije u Subotici. Pošumljavaće se Segedinski (20. novembra) i Beogradski  put (27. novembra). Reč  je o nekih 7 kilometara puta, sa obe strane. U planu je da se zasadi oko 2800 sadnica.

Cilj akcije nije samo unapređenje pejzaža, već namera  da se pošumljavanjem poboljša kvalitet vazduha  u  gradu. Zatim spreči erozija zemljišta,  izgradi vetrozaštitni pojas i drugo.

Na ovom linku pomeranjem „slajdera” levo ili desno moguće je videti kako ove deonice izgledaju sada, a kako će izgledati posle sadnje.

Iz udruženja građana Zelena oaza i organizacije ITSubotica2030 pozivaju sve kompanije koje posluju na teritoriji Subotice i okoline da se priključe ovoj akciji. Jedan od načina je da doniraju sredstva za kupovinu sadnica i njihovo kasnije održavanje.

Plan izgleda puteva nakon akcije.

Pošumljavanje je nastavak ranijih akcija

Kada je reč o pošumljavanju, ovo nije prva akcija koju sprovodi Zelena oaza. I ranije je to bio slučaj pa je tako jedna od najvećih akcija bila saniranje, čišćenje i sređivanje divlje deponije u NovomŽedniku. Tačnije njeno zatvaranje i na kraju pošumljavanje u saradnji sa poznatim subotičkim kompanijama. Kao i podizanje 2 km drvoreda između naselja Stari Žednik i Đurđin. Namera ovog udruženja jeste da se na nivou grada Subotice objedine svi ljubitelji i borci za lepšu i zdraviju životnu sredinu. Jedan od ciljeva udruženja jeste podizanje preko 120 km drvoreda uz lokalne i regionalne putne pravce. U planu je da se to realizuje u narednim godinama na teritoriji grada Subotica, ali i u samom gradu.

Zelena oaza i IT kompanije

Organizacija ITSubotica2030 nastala je ove godine na inicijativu subotičkih IT kompanija i obrazovnih ustanova. Cilj je da Subotica postane prepoznatljiv IT centar sa živom privrednom i kongresnom scenom. Kao i da se pomogne u razvoju društvenih i ekoloških aktivnosti  u gradu. Na taj način, Suboticu bi učinili idealnim mestom za život, studiranje i rad. Osnovale su je kompanije Infostud grupa, Auxality, Studio Present, ICB Tech, Concord Soft, Infora.Od obrazovnih ustanova Visoka tehnička škola i Ekonomski fakultet.


Sve kompanije koje žele da se uključe u ovu akciju mogu kontaktirati Mihajla Ždrnju iz udruženja Zelena oaza. Mejl adresa: info@zelenaoaza.rs ili telefon 0645055530.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %