Kultura i projekti

Počinje digitalni novembar

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Digitalni novembar u Srbiji. De/kodirajmo, stvarajmo, igrajmo i smišljajmo zajedno! Francuski institut u Srbiji poziva vas na ovogodišnji Digitalni novembar. Ovaj praznik digitalnih kultura, koji organizuju francuski instituti širom sveta. Pronašao je i svoje mesto u Srbiji. Otkrivajući nam svake jeseni zanimljive tehnologije, promovišući razvovrsnu francusku kreativnost u digitalnoj sferi, pružajući mogućnosti za ostvarenje brojnih francusko-srpskih partnerstava u ovoj oblasti. Digitalni novembar ističe značaj međunarodnog dijaloga između digitalnih stvaralaca, profesionalaca i publike.

U susret ovoj manifestaciji, publika u Beogradu je već u oktobru imala priliku da zađe u svet veštačke inteligencije, kroz instalacije dvoje francuskih umetnika – Žistine Emar i Patrika Tresea, koje su bile izložene u beogradskom Muzeju nauke i tehnike.

Video igre i digitalni novembar

5. novembra biće organizovan okrugli sto posvećen mogućnostima zapošljavanja u industriji video igara.

Digitalni Novembar 2021. biće posvećen i obukama u kreiranju video igara: u okviru programa Playing narative biće organizovan izbor najboljih ostvarenja u pisanju narativa za video igre, a u okviru programa Game dev, devojčice srednjoškolke će moći da se prijave za obuke u savladavanju početnih etapa u kreiranju video igara.

Tradicionalna niška međunarodna konferencija KreNi biće fokusirana na pametni turizam i razmatraće primene dobrih praksi iz celog sveta u korišćenju kreativnih industrija i digitalnih alata u sektoru turizma.

I ovog Digitalnog Novembra emitovaće se video prilozi o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze

U medijateci Francuskog insituta u Beogradu će tokom čitavog novembra biti organizovane digitalne radionice, na primer one za kreiranje nadrealnih selfija i autoportreta kroz maštovito putovanje u Pariz. Biće i radionica čitanja i otkrivanja knjiga budućnosti, kao i brojnih kreativnih i edukativnih video igrica…

Besplatni časovi francuskog jezika

U nedelji od 15. do 19. novembra biće organizovan svaki dan po jedan onlajn čas francuskog za sve zainteresovane.

Ugledni gost Digitalnog novembra biće Pjer Lingreti, direktor Međunarodnog centra za strip i sliku u Angulemu, u Francuskoj (Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image). On će 26. novembra održati predavanje o vezama između stripa, video igara, animacije i filma.

Manifestaciju organizuje Francuski institut u Srbiji (Beograd, Niš i Novi Sad), u saradnji sa brojnim partnerima iz Srbije i inostranstva. Za većinu dešavanja neophodna je prijava.

Kompletan program Digitalnog novembra 2021. možete pogledati OVDE 

Skraćena verzija programa :

Video igre 

Petak 5. novembar 2021. od 10.00

Mama Shelter, Knez Mihailova 54

Prijava na: https://bit.ly/3FwcSae

Okrugli sto: Mogućnosti zapošljavanja u industriji video igara u Srbiji

U Srbiji, kao i u Francuskoj, gde je ova industrija video igara, vredna 5 milijardi evra na godišnjem nivou. U velikoj ekspanziji , suočavaju se sa istim izazovom: kako pronaći talente – uključujući i ženske talente?. Stručnjaci iz Srbije i Francuske analiziraće ovaj izazov, istraživaće načine kako da privuku talentovane inženjere i programere. Kako da povećaju atraktivnost ove branše, naročito među studentima – sadašnjim i budućim – i razmeniće primere dobre prakse.

Učestvuju :

Emanuel Delamar (Plaine Images),

Relja Bobić (Serbian Games Association),

Jelisaveta Lazarević (All for All),

Milica Todorović (Ubisoft / Women in Games)

Video igre 

20. novembar –18. decembar 2021.

Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Ostalo pročitajte ovde.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %