Ekologija

WWF: Zločini protiv živih bića su zločini protiv života

0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Zločini protiv živih bića i životne sredine danas su četvrta najunosnija aktivnost organizovanog kriminala na svetu. Nakon nakon trgovine ljudima, drogom i oružjem. Ovi zločini čine neprocenjivu štetu planeti, dovodeći brojne vrste do ivice izumiranja.

Kako bi ukazali na važnost i stvaran uticaj kažnjivih dela protiv divljih vrsta, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je započela kampanju „Zločini protiv živih bića su zločini protiv života”. Kažnjiva dela poput ubijanja, trovanja,  zarobljavanja i krijumčarenja ugrožavaju veliki broj vrsta na globalnom nivou. Druga najveća direktna pretnja divljim vrstama, odmah nakon gubitka prirodnih staništa, je njihova neodrživa i nezakonita trgovina.

Potrebno je podići svest o zločinima protiv živih bića

Glavni cilj kampanje je podići političku i društvenu svest o ozbiljnosti kažnjivih dela protiv divljih vrsta. Iako najčešće slušamo o ubijanju i krijumčarenju dalekih, egzotičnih vrsta, ovi zločini se često dešavaju i u Evrop. Ovi zločini nanose veliku štetu evropskim vrstama. Jesetrarske vrste poput kečige koja je u trajnoj zabrani izlova i morune koja je krajnje ugrožena i dalje se u velikoj meri izlovljavaju za prodaju na crnom tržištu. Medvedi i vukovi su česte žrtve krivolova, dok mnoge vrste ptica stradaju zbog trovanja i nezakonitog ubijanja.

Nova Evropska crvena lista ptica, koju je ovog meseca objavio Birdlife International, otkriva da je u Evropi trenutno ugrožena 71 vrsta ptica. Orao krstaš, ptica sa našeg grba, je strogo zaštićena vrsta sa svega tri gnezdeća para u Srbiji. Pored gubitka staništa, trovanje je jedan od glavnih faktora koji ugrožava ptice grabljivice u Srbiji, ali i širom Evrope. Posledice kažnjivih dela protiv zaštićenih divljih vrsta, poput krivolova, trovanja i ilegalne trgovine su veoma ozbiljne i mogu dovesti do nestanka pojedinih vrsta”, navodi Iva Svilar iz WWF Adrije, koordinatorka LIFE SWiPE projekta u Srbiji.

Neprocenjive štete po životnu sredinu

Ovom kampanjom WWF želi da poveća znanje i razumevanje o neprocenjivoj šteti koju zločini protiv divljih vrsta čine. Kako našoj planeti i biološkoj raznovrsnosti, tako i samim ljudima. Kažnjiva dela protiv životne sredine nas globalno koštaju 258 milijardi dolara godišnje. Često se povezuju sa ostalim ozbiljnim zločinima. Poput: prevara, utaja poreza i korupcija. Stvaran uticaj i učestalost ovih dela se uveliko potcenjuje i zločini ovog tipa se najčešće ne shvataju dovoljno ozbiljno.

Kontinuirana i čvrsta saradnja između institucija, stručnjaka i građana je neophodna kako bi se kažnjiva dela protiv divljih vrsta otkrila i sankcionisala. Svi moramo raditi udruženo na zaštiti divljih vrsta. Treba naglasiti i da je prekogranična saradnja veoma važna jer je često u pitanju organizovan kriminal na međunarodnom nivou”, ističe Svilar.

Kampanja ima za cilj da ukaže na razmeru i raširenost kažnjivih dela protiv divljih vrsta. Kao i na mogućnost njihovog suzbijanja i odbrane prirode i živih bića. Kampanja je deo WWF-ovog LIFE SWIPE projekta, i poziva nas da se osvrnemo na to da su i divlje životinje živa bića koja trpe i ispaštaju zbog zločina ljudi.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %