Tekunica- strogo zaštićena vrsta glodara, koje mogu da se vide u “Subotičkoj peščari” tokom avgusta premeštene su na bezbedno stanište. Stručnjaci JP “Palić Ludoš”, koji je upravljač zaštićenog područja “Subotička peščara”, ove strogo zaštićene vrste sa Čantavira i i Bikova, prebacili su 39 jedinki kod Jasenovačke šume u njihovo prirodno stanište.

Inače, tekunice su i z porodice veverica i zajedno sa pegavom tekunicom su jedine od te vrste koje naseljavaju Evropu.

”Veliki problem je to što se njive preoravaju i ukoliko tekunice spavaju zimski san, usled tog čina uginu.Drugi problem je što na poljoprivrednim parcelama se truju glodari i tekunice budu otrovane. Mi smo sasvim slučajno našli koloniju tekunica na njivama u Čantaviru i tako ih spasili”, kaže Oto Sekereš, šef čuvarske službe u JP Palić Ludaš.

Tekunice su vraćene u prirodno stanište

Tokom prebacivanja ovih glodara na zaštićen deo nije povređena ni jedna jedinka, a tekunice su i dohranjene. Tekunice su premeštene uz pomoć specijalizovane opreme sa postavljenim mamcem.

Puštanje tekunica u prirodno stanište.Foto:subotica.com

”Na taj način rešavamo preživljavanje tekunica i vraćanje istih na prostor gde su istorijski živele. Na žalost poslednjih decenija nisu živele ovde i vratiće jednu vrstu u funkcionisanje ovako stepskih sistema. Tekunica je značajna vrsta u ovakvim uslovi, a isto tako predstavlja plen za ptice grabljivice koje su ugrožene. Na ovaj način ćemo postići nekoliko važnih ciljeva u očuvanju ovih vrsta ”, rekao je dr Duško Ćirović, vanredni profesor Biološkog fakulteta, Beograd.

Kako bi se tekunice vratile u prirodno stanište izbušene su rupe, postavljene mreže. Tekunica se hvata uz pomoć kaveza sa postavljenim mamcem. U ovom slučaju mamci su jabuke. Da podsetimo, 2000.godine deo zemljišta kod ”Subotičke peščare” je preoran i nadležno preduzeće u poslednjih sedam godina radi na obezbeđivanju uslova za opstanak tekunica.

Foto:subotica.com

„Markiramo ih čipovima, za nastavak istraživanja te vrste, a teren za prijem tekunica u „Subotičku peščaru” objašnjava Sekereš. On dalje ističe da sve rade u saradnji sa nadležnim institucijama.

FOTO: SUBOTICA.COM

By Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.