Ekologija

Održiva moda: potreba ili pomodarstvo

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Održiva moda tema je poslednjih godina. Šta modu čini održivom ?. Odgovor na to pitanje je daje jedna od definicija održive mode koja je meni najbliža. Treba da se vodi računa koliko izrada haljine, farmerki ili majice negativno utiče na okolinu. Koliko se struje potroši, kako se ispuštaju otpadne vode, potroši gasa….

Modna industrija je treća industrija po zagađivanju na svetu.  Otpad se najviše stvara u toku proizvodnje odeće, kao i u fazi kada dože do potrošača. Odnosno, kada je bacamo ili previse peremo.

Opšte činjenice o održivoj modi:

Modna industrija (uključujući odeću i obuću) čini 8,1% svetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Prema akademskim procenama, čak 20% do 35% svih mikroplastika primarnog izvora u morskom okruženju je od sintetičke odeće.

Vrednost tržišta etične odeće porasla je za 19,9% u 2018. godini, prema časopisu Ethical Consumer.

Do 2030. godine očekuje se 148 miliona tona modnog otpada.

60% anketiranih kaže da želi da kupuje održivije.

Potrošači i održiva moda

Korišćenje odeće širom sveta opalo je za 36% u odnosu na ono koliko smo koristili odeću pre 15 godina.

Samo 15% ljudi reciklira staru ili polovnu odeću.

Povećanje prodaje polovne odeće za 10% moglo bi doneti ekološke koristi, smanjivši emisiju ugljenika po toni odeće za 3% i upotrebu vode za 4%.

Produžavanje veka odeće za dodatnih devet meseci moglo bi da smanji otiske ugljenika, otpada i vode za oko 20–30%.

Samo u Velikoj Britaniji, oko tri stotine hiljada tona odeće i dalje završi u kantama za domaćinstvo svake godine, od čega oko 20% odlazi na deponiju, a 80% spaljuje.

3 od 5 novih odevnih predmeta bacaju se i spaljuju u roku od jedne godine od kupovine.

U fazi proizvodnje i potrošnje, danas postoje poboljšanja  koja će pomoći u stvaranju održivije i ekološki prihvatljivije modne industrije.

Modna kuća Prada od 2021. godine kreće u “misiju” korišćenja isključivo recikliranog najlona. Deo toga započinje kolekcijom “Re-Nylon” koja će se sastojati od odabranih komada kreiranih od reciklirane plastike, među kojima su dva ranca, jedna torba koja se nosi preko ramena, kaiš-torba i mnogi drugi.Brendovi poput H&M i C&A su, na primer, postavili sistem za reciklažu koji promoviše recikliranje materijala.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %