Ekologija

Tema: Mikro eko-kuća

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

“Mikro eko-kuća”, tema je  međunarodnog arhitektonskog konkursa za idejno arhitektonsko rešenje. Konkurs je namenjen mladim arhitektama, dizajnerima, pejzažnim arhitektama i primenjenim umetnicima starosti do 30 godina i studentima fakulteta iz navedenih oblasti. Rok za predaju radova je 1. septembar, a nagradni fond iznosi 3.000 evra.

Konkurs ima za cilj da promoviše mlade stvaraoce, rekao je predsednika međunarodnog žirija, arhitekte Vladimir Lovrić.

„Kao i da kroz društvene mreže i prateće medije afirmiše koncept ekološke arhitekture. Na taj način se stvaralaštvo mladih generacija obogaćuje ekološki održivim pristupom projektovanju. Zatim, dizajniranju i izgradnji zgrada uz korišćenje obnovljivih izvora energije. Time se doprinosi zaštiti životne sredine i sprečavanju daljih klimatskih promena“, kaže Lovrić.

Mikro eko kuća budućnost gradnje

Konkurs otvara pitanje eko samoodržive eko-kuće. Uz njeno prilagođavanje prirodnom kontekstu i upotrebi obnovljivih izvora energije i prirodnih ekološko-održivih materijala. Pored toga, treba da da odgovor o mogućem egzistencijalnom minimumu životnog prostora uz obezbeđenje svih aspekata održivog komfora. Ekološke mikro kuće mogu dati široke odgovore o mogućnostima kvalitetnog i održivog boravka u prirodi i njihove upotrebe.

Koncept mikro kuće predstavlja jedinstvene arhaične objekte locirane u prirodi, koji su teorijski bazirani na ideji o minimalističkoj kući. Fokus je na njenim funkcionalnim formalnim, oblikovnim aspektima, ali i na socijalnim pitanjima. Ona predstavlja mogući odgovor na pitanje o egzistencijalnom minimumu za boravak.

Savremeni trenutak uslovljen pandemijom korona virusa povećao je interesovanje za boravak u prirodi i otvorio mogućnost da se na ovakav kreativan način utiče i unapredi pristup zelenim tehnologijama. Kao i da se pospeši ukupna industrija montažnih i prefabrikovanih kuća u regionu, kao jednog od modela održive gradnje u budućnosti.

Cilj pokretanja konkursa je i da se kroz redefinisanje osnovnih čovekovih potreba za boravkom u prirodi prepozna, definiše i dizajnira fleksibilan i multifunkcionalan objekat kao esencijalni deo ljudskog okruženja. Naravno, uz uvođenje novih tehnoloških, konstruktivnih, termotehničkih i energetski efikasnih metoda. Kao i da se koriste obnovljivi izvor energije, tradicionalni način građenja i prirodnih materijala.

Dodela nagrada biće upriličena na svečanom otvaranju Četvrtog međunarodnog Kongresa Održiva arhitektura – energetska efikasnost, u petak, 8. oktobra 2021. godine u 19h u centralnom holu Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1, Beograd.

Konkurs se realizuje uz podršku kompanije Alumil. Konkurs su raspisali  Ekokultplus iz Beograda i Arhitektonski fakulteti Univerziteta u Beogradu i Podgorici.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %