Žensko lice sporta

NIKOLINA KRIČKOVIĆ OD FOLKLORA DO KIK-BOKSA

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Subotičanka, Nikolina Kričković, više od 10 godina trenira kik-boks.U svetu, a posebno u Americi, Meksiku i Argentini profesionalni boks za žene prestavlja pravi šou, dok u Evropi, a pogotovo u Srbiji on je još uvek na počecima. U Srbiji na žene koje se bave boksom, kik- boksom gleda se sa podozrenjem, predrasudama i pitanjem: zašto treniraš grub sport? .

Od kada se bavi ovim sportom, osvajala je mnoga priznanja i nagrade. Kao mala devojčica počela je da igra folklore, a želela je nov izazov.

“Nakon deset godina igranja folklora nekako sam se zasitila. Trebao mi je novi izazov. Želela sam da probam nešto novo i drugačije. Odlučila sam se za borilačke veštine. Počela sam da treniram Kapueru. Reč je o borilačkoj veštini, koja je nastala međ afričkim robovima u kolonijalnom Brazilu. Razvijena je u Brazilu početkom 16.veka. Opasne borbene tehnike su kamuflirane u lep, moćan akrobatski ples, podržan tipičnom kapuera muzikom i pesmama koje određuju tempo igre, od bezopasnih razmena tehnika do opasnih, snažnih udaraca”, rekla je Nikolina Kričković mlada sportistkinja.

Od rekreativke do takmičarke

Naša sagovornica objašnjava da nije mislila da će biti takmičarka.

“Nakon tri meseca prešla sam u Klub borilačkih veština “Ultimate fighter Spartak” i tu sam već deset godina. Počela sam da treniram rekreativno i nisam ni planirala da iđem na takmičenja. Prvo takmičenje sam imala 2016. godine i u Kun-fu Sanda borbama sam osvojila bronzu, a 2019.godine prvi put sam se takmičila u discipline u kik-boks i isto tako osvojila bronzu”, priča Nikolina Kričković bokserka iz Ultimat fajter kluba ”Spartak” iz Subotice.

Kik-boks je posto veoma popularan kod Subotičanki tako da većina klubova nudi programe sa različitim borilačkim sportovima. U subotičkom Ultimat fajter kluba “Spartak” kažu da ovaj sport podjednako treniraju žene i muškarci. Takmičari kluba se takmiče u tri discipline kik-boks,MMA, Kung fu Sanda. U poslednje vreme takmičari i takmičarke pomenutog kluba osvajaju zavidne rezultate. Na Prvenstvu Srbije u kik-boksu, disciplina K-1, od pet takmičara pomenutog kluba osvojene su četiri medalje.

Projekat se realizuje uz podršku Grada Subotice.

Tekst je  nastao  u okviru projekta “Žensko lice sporta“,  koji je realizovan uz podršku grada Subotice. Za sadržaj priloga odgovornost isključivo snosi Udruženje građana „Malin“ i redakcija portala “Ecofeminizam”.Stavovi koji su u tekstu ne odražavaju nužno stavove grada Subotice.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %