Kultura i projekti

Mesec frankofonije ove godine online u Srbiji

0 0
Read Time:2 Minute, 41 Second

Počinje mesec frankofonije. U celom svetu, svake godine  mart obojen je bojama frankofonije. Srbija će i ove godine, u martu istaći bogatstvo i vitalnost francuskog jezika i frankofonih kultura. Realizovaće se niz događaja koji će privući i okupiti  brojne ljubitelje frankofonije. Poseban datum je 20. mart – dan frankofonije, koji zajednički proslavlja 88 zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Frankofonija – zajedničko kulturno prostranstvo

Škole, gimnazije i univerziteti u Srbiji broje preko 100 000 učenika francuskog jezika. U Srbiji postoje četiri katedre za francuski jezik i sedam dvojezičnih francusko-srpskih odeljenja. Iz Srbije 700 mladih studira u Francuskoj, koja svake godine dodeljuje tridesetak stipendija. Nakon posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, Srbiji u julu 2019, izdvojeno je za razvoj nastave francuskog jezika 350 000 eura. Reč je o nastavi  u regionu Zapadnog Balkana, koji podrazumeva Srbiju, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, za period 2019-2020.

“Šire gledano, frankofonija – to su 300 miliona žena i muškaraca koji govore isti jezik, francuski, na pet kontinenata. U narednih trideset godina broj frankofonih će se najverovatnije utrostručiti. Pa će  francuski postati drugi ili treći svetski jezik (8% populacije u 2025. u odnosu na sadašnjih 3%). Ovogodišnji mesec frankofonije biće poseban, s obzirom na sve veće zalaganje srpskih vlasti u korist frankofonije. Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, izjavio je krajem novembra prošle godine da Srbija, koja od 2018. ima status pridruženog člana, želi da postane punopravna članica Međunarodne organizacije frankofonije”, navodi se u saopštenju.

Međunarodna organizacija frankofonije, koja je osnovana 1970. godine i okuplja 88 zemalja, posvećena je promociji francuskog jezika. Kao i , uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje među članicama. Srbija sarađuje sa Grupom frankofonih ambasadora, koja okuplja frankofone ambasade i diplomatske misije u Beogradu (njih 21).

Mart 2021 – jedan drugačiji mesec frankofonije

Mesec frankofonije 2021. razlikovaće se u odnosu na prethodne. Zbog zdravstvene krize mnoge ambasade, kulturne i školske ustanove biti sprečene da organizuju događaje za široku publiku. Uprkos ograničenjima, organizatori će se potruditi da istaknu, onlajn ili uživo, uz poštovanje propisanih mera, bogatstvo i potencijal francuskog jezika.

Finale takmičenja „frankofona pesma“, ove godine biće organizovano onlajn na Instagramu, a nosiće naziv „Pevam na francuskom“. I ove godine postojaće dve kategorije takmičara – juniori i seniori. Članovi žirija koji će ih ocenjivati biće Bojan Zulfikarpašić, kao i prvi savetnici ambasada Švajcarske i Tunisa. Ambasada Maroka predstaviće 15. marta poslednji roman pisca Mahi Binebina. Ambasada Kanade organizovaće okrugli sto na temu pisanja u multikulturalnim sredinama sa književnicom Kim Tui Li. Ambasada Egipta organizuje 24. marta seminar o mirovnim misijama u frankofonim zemljama. Pored ovih, predviđeni su još brojni događaji u okviru meseca frankofonije.

Kompletan program biće dostupan od 1. marta na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.
http://www.institutfrancais.rs/doc/Francophonie2021-depliant.pdf

Mesec frankofonije 2021. započeće virtuelnim Danom otvorenih vrata Francuskog instituta u Srbiji (onlajn, 1. mart 2021, od 9 do 17 sati).Toga dana svi zainteresovani pozvani su da se priključe i direktno saznaju sve o časovima francuskog u Francuskom institutu. Moći će da izaberu virtuelnu salu u skladu sa svojim potrebama za učenjem francuskog jezika. U naznačeno vreme čekaće ih profesor Francuskog instituta, sa svojim bivšim i sadašnjim učenicima i odgovarati na sva njihova pitanja. Bliža obaveštenja o ovome pronaći ćete na https://www.facebook.com/events/494160161982346

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %