Ekologija

„Aleksina bašta“- farma za proizvodnju organskih jaja

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Na ulazu u selo Ljutovo nedaleko od Subotice nalazi s farma glista i koka nosilja za proizvodnju organskih jaja. „Aleksina bašta“ je mesto gde dolaze osobe sa invaliditetom. Stevan Čović kaže da borba za Aleksin život je u mnogome promenila način razmišljanja kod njega i supruge.

Foto privatna arhiva. Stevan, Jelena i Aleksa Čović.

„Borili smo se deset godina za njega i želeli smo više vremena da provodimo sa njim. Onda smo odlučili da uzgajamo gliste, koje proizvode glistenjak prirodno organsko đubrivo i tako je nastala „Aleksina bašta“. Međutim,  ta ideja se razvijala i mi smo shvatili da bi mogli da zaokružimo proizvodnju, da napravimo farmu koka nosilja organskih jaja. Ceo proces je zaokružen, jer  humus-glistenjak koristimo u bašti, gliste mogu da budu dodatna hrana kokama. Zatim, otpad koje koke stvaraju  možemo da recikliramo u bašti ili preko glista. Što se tiče povrća, tu ima jako puno otpadaka i sve može da služi kao hrana koškama i glistama. To je jedna lepa celina koja objedinjuje brigu o životnoj sredini“, rekao je Stevan Čović.

Farma organskih jaja i povrća

 Farma nosi naziv i „Hepi čiken“, jer sretne koke daju puno jaja i odličnog kvaliteta. Počeli su sa uzgojem koka nosilja i proizvodnjom organskih jaja. Želja im je da osobe sa invaliditetom upoznaju sa ovim načinom proizvodnje. U tu svhu organizuju se barem jednom mesečno radionice.

Foto: Sandra Iršević. Farma organskih jaja, Ljutovo.

„Za sada radionice sa osobama sa invaliditetom se sporadično realizuju. Mi smo 12 kilometara udaljeni od Subotice i uvek je prevoz problem. Imamo udruženje koje se zove „San“ i koji smo osnovali sa ovim ciljevima. Upravo i ovaj projekat sa kokoškama ima za cilj da obezbedi održivost udruženja.Trenutno imamo 300 koka nosilja koje daju na dan  oko 200 organskih jaja. U planu je da imamo 350 koka nosilja, jer kao malo gazdinstvo po zakonu ne možemo da imamo više.Uglavnom proizvode prodaju u Novi Sad i Beograd“, kaže naš sagovornik.

Foto: Sandra Iršević. Farma „Hepi čiken“ i „Aleksina bašta“.

San Jelene i Stevana je da uzgajaju i organsko povrće.

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %