Kultura i projekti

Obilazak gradilišta nove čitaonice Gradske biblioteke

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor obišli su gradilište nove  čitaonice Gradske biblioteke. Vrednost radova izvedenih u dve faze je oko 70 miliona dinara. Od 1954. godine od kada je Gradska biblioteka smeštena u ovaj objekat do danas ovo su, prema rečima direktora Gradske biblioteke Dragana Rokvića, najsadržajnija i najkompleksija ulaganja u zgradu.

Predsednik AP Vojvodine Ištvan Pastor zahvalio se gradonačelniku Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine grada dr Balintu Pastoru što su se odazvali njegovoj inicijativi da danas zajedno obiđu ovo gradilište, jer je po njemu to potvrda zajedničke volje da se grad gradi.

 „Do sada je u nekoliko faza u Gradsku biblioteku investirano oko 600.000 evra i  zahvaljujući tim sredstvima Biblioteka dobija nove kapacitete koji zadovoljavaju potrebe 21. veka“, rekao je Ištvan Pastor.

 On je istakao poseban značaj investicije jer se realizuje u godini jubileja, kada Gradska biblioteka obeležava 130 godina postojanja.

„Obnavljanje i modernizacija ove zgrade sigurno će trajati i u narednim godinama jer je ona velika i značajna, zahteva ulaganje velikih finansijskih sredstava ali mislim da uz praktičan napor, korak po korak, mi u tom smislu možemo da  idemo“, smatra Ištvan Pastor.

Gradonačelnik Stevan Bakić je izrazio zahvalnost predsedniku Pokrajinske skupštine koji je inicirao obilazak Gradske biblioteke gde su imali priliku da se upoznaju sa radom i planovima ove ustanove kulture.

“Ova teška 2020. godina je istovremeno i godina velikog jubileja za ovu ustanovu, koja slavi 130 godina od osnivanja. Kada se tome dodaju i podaci da ona baštini i tradicije subotičke Srpske čitaonice iz 1862. godine i čuva primerak jedne od najstarijih srpskih knjiga – Prazničnog mineja Božidara Vukovića, iz 1538. godine, dobija se puna slika njenog značaja za našu kulturu”, istakao je Stevan Bakić.

Osim toga, naveo je, da je ona  važan činilac i za očuvanja nacionalnog identiteta mađarskog, bunjevačkog i hrvatskog naroda.

“Koristim priliku da se u ime grada zahvalim Mađarskom nacionalnom savetu u pribavljanju podrške  fondacije „Betlen Gabor“ i Vlade Republike Mađarske za projekat izgradnje moderne čitaonice i njeno uklapanje u istorijsko zdanje Gradske biblioteke”, rekao je Stevan Bakić.

Čestitajući godišnjicu direktoru Gradske biblioteke i svim zaposlenim gradonačelnik Stevan Bakić se zahvalio što s velikom ljubavlju brinu o fondu od oko 500.000 knjiga.

Direktor Dragan Rokvić  je osim značaja ovog  ulaganja u Gradsku biblioteku naglasio da je ona jedina od 141 biblioteke u Republici Srbiji koja svakodnevno koristi sva tri jezika koja su u službenoj upotrebi na teritoriji grada Subotice, kao i engleski jezik.

On se zahvalio izvođaču radova „SMB gradnji“ koja nije kasnila ni jedan dan u izgradnji nove čitaonice Gradske biblioteke.  

izvor: Subotica.rs

About Post Author

Sandra Iršević

Borkinja za zdravu životnu sredinu, ljudska prava, rodnu ravnopravnost. Feminizam shvatam kao borbu za ostvaranje osnovnih ljudskih prava muškaraca i žena i u skladu sa time se i ponašam.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %